Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului! Cel mai mare se va auzi în jumătate de Capitală

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/11/2018, 13:59
Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului! Cel mai mare se va auzi în jumătate de Capitală
Iată povestea clopotelor care răsună în timpul sfințirii Catedralei Naționale

Iată povestea clopotelor care vor răsuna în timpul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului. Celelalte clopote se regăsesc acum în turnul ”Clopotniță” și se află pe fațada de vest a Catedralei Mântuirii Neamului, la o înălțime de 60 de metri. Acestea au fost trase de probă, în ultimele zile, lucru care i-a deranjat pe locuitorii din zonă. ” Se aud, se aud destul de bine. Astăzi (sâmbătă -n.r.) nu le-au tras, ieri (vineri- n.r.) le-au tras de trei ori. Bănuiesc că au făcut încercări, probe până acuma. Pentru cine nu e obişnuit, deranjează. Dar ce să mai facem. Asta este. Nu putem să schimbăm nimic noi”, a declarat un localnic. Clopotele au fost făurite în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria și au o garanție de 15 ani cu o durată de viață aproximată la peste 400 de ani.

Acestea au ajuns în țară pe data de 19 mai 2017 și cântăresc 33 de tone împreună. Primul clopot a fost montat în turla clopotniței Catedralei Mântuirii Neamului și a răsunat pe 24 octombrie 2018, pe Dealul Arsenalului, cu doar o lună înainte de sfințirea lăcașului sfânt. Cât despre costurile acestora, ele au fost plătite din banii Patriarhiei, care nu a precizat și suma lor. Clopotul cel mare a fost dedicat ”Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone și o înălțime de aproximativ 3 metri. Ele au fost auzite pe o rază de 15 kilometri la evenimentele și sărbătorile extrem de importante. În ceea ce privește calitatea sunetelor, ea este asigurată prin puritatea aliajului de bronz folosit de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritate 99,99% și un procent de 22% straniu electrolic.

Povestea clopotelor care vor răsuna în timpul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului. Acestea pot rezista cel puțin 500 de ani

povestea clopotelor catedralei mantuirii nneamului
Patriarhul Daniel, alături de clopotele Catedralei Naționale

Pe cele șase clopote sunt inscripționate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel și inscripția: ”Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018.” De altfel, efigia chipului Patriarhului Daniel aflate pe fiecare clopot a strânit multe controverse în spațiul public, urmând ca Patriarhia să explice că această efigie este consecința firească a muncii depuse de Patriarh pentru că a înâlțat Catedrala Națională. Mai mult, aceste tradiții sunt respectate inclusiv în lumea catolică.

Catedrala Mântuirii Neamului are un proiect care asigură rezistența ei pe cel puțin 500 de ani și la cutremure multiple, cu o magnitudine de mai mult de 8,5 pe scara Richter. Conform proiectului final, în subsolul clădirii trebuie să se găsească șase adăposturi antiatomice pentru situațiile de urgență. Acestea pot adăposti 300 de oameni fiecare. De altfel, fundația Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat aproximativ 25.000 ded tone de beton și circa 15.000 tone de armătură. De asemenea, Patriarhia a explicat că locul pe care este contruit lăcașul sfânt, în spatele Casei Poporului, nu este unul ales întâmplător. În timpul comunismului, acolo existau cinci biserici, dintre care trei au fost demolate de Nicolae Ceaușescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×