Klaus Iohannis, mesaj tranșant la redeschiderea redacției Radio Europa Liberă

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
14/01/2019, 11:47
Klaus Iohannis, mesaj tranșant la redeschiderea redacției Radio Europa Liberă
Klaus Iohannis, mesaj tranșant la redeschiderea redacției Radio Europa Liberă în România

Klaus Iohannis a transmis un mesaj tranșat, după redeschiderea redacției Radio Europa Liberă în România. Șeful statului a pus accent pe importanța instituțiilor media în comunism și a subliniat faptul că România are nevoie de o informare corectă.

Președintele României mai spune că anumiți politicieni ar fi deranjați de adevărul și libertatea de exprimare. În luna iulie a anului trecut (n.r. 2018), Radio Europa Liberă anunța că lansează un nou program de servicii de știri în România și Bulgaria, după mai bine de zece ani de la închiderea redacțiilor.

Klaus Iohannis, despre importanța mass media în România

Klaus Iohannis, mesaj tranșant la redeschiderea redacției Radio Europa Liberă în România
Klaus Iohannis, mesaj tranșant la redeschiderea redacției Radio Europa Liberă în România

Jurnalista Sabina Fati va fi cea care va coordona redacția Radio Europa Liberă din România, care are sediul la București. „Aici e Radio Europa Liberă! Se va auzi, începând de astăzi, din nou în România, chiar dacă într-o formulă nouă, adaptată tehnologic lumii în care trăim. Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supraviețuirii în perioada comunistă”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că acest post există dinainte de 1989 și că se află printre puținele „surse pretioase de informatii pe care puterea comunista dorea, in mod abuziv si prin cenzura, sa le ascunda romanilor”. El a mai adăugat și faptul că prin opiniile și analizele jurnaliștilor și a colaboratorilor postului s-a ajuns la răspândirea adevărului despre regimul opresiv comunist.

„În acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau adevărate bastioane ale libertății, care au întreținut aspirațiile occidentale ale românilor și speranța că eliberarea de comunism este posibilă.

Redeschiderea redacției în limba română este o veste bună, pentru că o societate sănătoasă se bazează pe o presă liberă, iar dumneavoastră ați demonstrat că sunteți profesioniști în acest domeniu.

Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple amenințări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetățenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, știri false și manipulare.

Tendințe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste și pline de demagogie ale unor politicieni dispuși să sacrifice chiar viitorul unei națiuni în numele unor interese meschine și personale.

Umbra întunecată a intoleranței, autocrației și a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru.

De aceea, demersul dumneavoastră devine cu atât mai important. Aveți o dublă responsabilitate, de a vă ridica la înălțimea renumelui istoric al postului dumneavoastră și de a deveni un avanpost respectat în misiunea nobilă a corectei informări.

Gradul de democrație al unei națiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independența jurnaliștilor și de a încuraja corectitudinea și echilibrul editorial. Răspândirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizează atingerea unor ținte politice și care dăunează grav interesului public și stabilității statului pot fi stopate prin efortul jurnaliștilor onești, care urmăresc mereu aflarea adevărului și își respectă integritatea profesională.

Existența presei independente este vitală pentru sănătatea societății noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației – presa liberă. Există jurnaliști care merită să fie susținuți și al căror efort de a-și păstra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaște. Îi încurajez pe toți să continue și să nu renunțe la standardele lor etice. Campaniile de denigrare și atacurile personale la adresa unor jurnaliști confirmă că pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare și adevărul spus oamenilor.

Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existență a României și la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze  reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esențială într-o democrație.

Vă doresc mult succes!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×