Klaus Iohannis îl desemnează pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. UPDATE: Primele reacții din scena politică

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 20:18
Klaus Iohannis îl desemnează pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. UPDATE: Primele reacții din scena politică
Klaus Iohannis a prezentat concluziile din urma întrevederilor cu reprezentanții partidelor parlamentare. Sursa foto: Hepta

Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că a decis să îl nominalizeze pe Florin Cîțu în funcția de premier al României.

Ce a spus Iohannis despre un nou premier

Șeful statului a organizat, miercuri, o conferință de presă, pentru a anunța concluziile din urma consultării cu partidelele parlamentare.

„Astăzi am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi ne dorim să rezolvăm problemele țări. Acum am decis să fac o desemnare pentru a nu ne bloca politic”, a declarat Iohannis.

Astfel, Iohannis a decis să îl desemneze pe Florin Cîțu pentru a forma un nou Guvern.

„PNL a constituit un Guvern care s-a apucat să repare lucrurile. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a venit cu un buget și s-a apucat de lucruri importante, printre care a vrut să schimbe legislația privind alegerea primarilor în două tururi.

Florin Cîțu, noua propunere de prim-ministru

Acest lucru nu a fost dorit de PSD, astfel că a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament. Am vrut să deblochez repede situația creată, am desemnat un prim-ministru și PSD a vrut să terghiverseze… și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament”, a prezentat Iohannis pe scurt contextul politic actual.

Drept urmare, pentru a se evita un blocaj, șeful statului a decis să facă o altă propunere de premier, în persoana actualului ministrul al Finanțelor, Florin Cîțu.

„Azi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Florin Cîțu, care se va prezenta într-un timp scurt cu o echipă”, a spus Iohannis spre finalul conferinței de la Cotroceni.

După ce Curtea Constituțională a aprobat solicitarea PSD cu privirea la desemnarea din nou a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, Iohannis a fst nevoit să reia procedura numirii unui nou prim-ministru, care să formeze Guvernul.

Dan Barna a declarat că este o nominalizare previzibilă din partea șefului statului, declarând că, în urma discuțiilor cu liberalii, parlamentarii USR vor decide dacă vor vota Guvernul Cîțu sau nu.

„Vom vedea care va fi poziția premierului desemnat. Ne așteptăm ca zilele viitoare să fim invitați la discuții și vom lua și deciziile în consecință”, a declarat Dan Barna, liderul USR, la digi24.

Claudiu Manda a declarat că PSD nu va vota Guvernul Cîțu, dar este curios să vadă cine va face parte din echipa cu care premierul desemnat va veni în Parlament.

„Rămâne să vedem cum vom proceda noi de la PSD. Și eu cred clar că nu avem cum să votăm pentru învestirrea unui guvern PNL. E de râsul-plânsul să vedem ce miniștri vor face parte din Guvernul Cîțu. Decizia o să o luăm la următorul CEx”, a declarat Claudiu Manda pentru digi24.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×