Justiția ar putea fi blocată de magistrații care vor pensie și salariu! Câștigul poate ajunge și la 40 de mii de lei!

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/09/2018, 14:46
Justiția ar putea fi blocată de magistrații care vor pensie și salariu! Câștigul poate ajunge și la 40 de mii de lei!
Magistratii pot cumula pensia cu salariul. Sistemul de justitie ar putea fi blocat de pensionari masive!

Legile justiției, care ar trebui să reformeze sistemul, este posibil să-l blocheze, momentan! Acest lucru se poate întâmpla din cauza pensionarilor masive din rândul magistraților, care ar putea să aibă loc în viitorul apropiat!

Libertatea scrie că magistrații pot cumula pensia cu salariul, așa că mulți dintre aceștia este posibil să iasă la pensie, ca mai apoi să reintre în sistem, din lipsă de personal! Astfel, venitul unui judecător al ÎCCJ ”pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună. Legea gândită de Parlament nu doar că îi tentează pe magistrați cu pensii de 20.000 de lei, dar le permite și să se reangajeze pe aceleași salarii!

Magistrații se pot pensiona anticipat, apoi se pot angaja din nou!

Pensia va fi mai mare decât salariul net actual, dar legea le și permite să se reangajeze, dacă sistemul de justiție va avea nevoie de ei. Cum vorbim de sute de judecători și procurori care se pot retrage imediat, și care nu pot fi înlocuiți, este extrem de probabil ca și Parchetele, și Tribunalele să-i solicite, caz în care vor încasa și pensia și salariul!

Marton Arpad, de la UDMR, este unul dintre parlamentarii care a lucrat la legile justiţiei, în comisia specială din Parlament. El spune că formaţiunea pe care o reprezintă a avut un amendament de eliminare din lege a acestei prevederi privind pensionarea magistraţilor. Amendamentul a picat însă, așa că acum pensionarea anticipată este o realitate.

Citește și Lovitură pentru Legile justiţiei! CCR declară neconstituţionale texte din Legea magistraţilor!

Citește și Cumularea de pensii, interzisă omului de rând! Cine va avea voie să cumuleze nenumărate pensii!

Însă parlamentarul UDMR consideră că soluția va veni firesc: reangajarea judecătorilor și magistraților care se vor pensiona. ”Chiar dacă magistratul se pensionează, poate să rămână la locul de muncă, cumulând pensia specială cu salariul, pentru activitatea de magistrat, ceea ce a rămas în vigoare. Ca atare, din punctul meu de vedere, probabil majoritatea ar rămâne în sistem pentru că ar lua două salarii”, explică Marton Arpad.

Deputatul UDMR a mai spus că legea se poate schimba printr-un amendament sau Guvernul poate da o Ordonanţă de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×