Mii de irakieni au strigat „Moarte Americii”, la ceremoniile dedicate generalului Soleimani Video. SUA, un nou mesaj pentru Iran

Mii de irakieni au strigat „Moarte Americii”, la ceremoniile dedicate generalului Soleimani Video. SUA, un nou mesaj pentru Iran
Irakienii au ieșit în stradă la Bagdad într-o ceremonie dedicată lui Soleimani *foto: hepta.ro

A fost zi de doliu la Bagdad, acolo unde mii de persoane s-au adunat să deplângă asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani și a liderului uneia dintre milițiile irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. Amândoi au fost uciși în noaptea de joi spre vineri de un atac cu dronă american. Cei care au participat la funeralii au apelat și la mai multe sloganuri antimericane, printre care și „Moarte Americii”.

Irakienii au ieșit în stradă la Bagdad pentru generalul Soleimani

Organizaţia Forţele Populare de Mobilizare, ce reuneşte mai multe grupări paramilitare cu legături cu Iranul, plănuieşte o amplă procesiune funerară pentru liderii uciși în atacul american.

Ceremonia urmează să înceapă districtul şiit Kadhimiya din Bagdad, pentru ca apoi să ajungă în Zona Verde a capitalei Irakului, unde se află şi sediul ambasadelor străine, inclusiv cea americană. În zona verde se va desfăşura o ceremonie funerară pentru cei ucişi, la care va participa şi premierul irakian Adel Abdul-Mahdi. Cortegiul se va îndrepta apoi spre oraşul sfânt şiit Kerbala şi se va încheia în oraşul sfânt şiit Najaf, arată site-ul cotidianului The Times of Israel.

Mii de persoane au început să se adune pe străzile Bagdadului încă de sâmbătă dimineaţa, înainte de începerea procesiunii. Aceștia au fluturat steaguri irakiene şi ale unor miliţii sprijinite de Iran. Mulţi participanţi au scandat „Moartea Americii şi Israelului”.

Trupul generalului Soleimani urmează să fie adus în orașul său natal din Iran

Trupurile iranienilor ucişi în atacul american cu drone urmează să fie transportate sâmbătă după-amiază pe calea aerului în Iran, unde s-a declarat trei zile de doliu naţional pentru Soleimani. Generalul va fi înmormântat marţi în oraşul său natal din Iran, Kerman.

Între timp, Donald Trump a explicat că atacul asupra lui Soleimani a avut loc pentru a opri un război. De asemenea, Elveţia, statul care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări, a afirmat vineri că reprezentantul său „a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au însărcinat să îl înmâneze” Iranului, fără a preciza însă și conţinutul.

În replică, ministrul iranian de externe Mohammed Javad Zarif a declarat că „emisarul elveţian a transmis (vineri) un mesaj ridicol de la americani”, arată AFP.

Contraamiralul Ali Fadavi, comandant-şef adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a afirmat că Washingtonul ar fi spus: „Dacă vreţi să vă răzbunaţi, răzbunaţi-vă proporţional cu ce am făcut noi”, în mesajul transmis.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×