Ion Iliescu, prima reacție după agresarea lui Gelu Voican Voiculescu și anularea concertului în memoria Revoluției! „Rămâne un act de demnitate al națiunii române”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/12/2019, 18:38
Ion Iliescu, prima reacție după agresarea lui Gelu Voican Voiculescu și anularea concertului în memoria Revoluției! „Rămâne un act de demnitate al națiunii române” GALERIE FOTO
Ion Iliescu spune că mai multe organizații vor să denatureze adevărul. Sursa foto - hepta.ro

Fostul președinte al României Ion Iliescu a oferit prima reacție după agresarea lui Gelu Voican Voiculescu și anularea concertului în memoria Revoluției! Acesta acuză o serie de organizații de revoluționari pentru incidentul în care a fost implicat Voiculescu și a transmis mai multe precizări legate de concertul ce ar fi trebuit organizat de Institutul Revoluției Române.

Ion Iliescu, prima reacție după agresarea lui Gelu Voican Voiculescu și anularea concertului în memoria Revoluției!

„Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluției Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări.

În primul rând este de condamnat climatul de confruntare și de violență pe care l-au cultivat și îl cultivă o serie de organizații de revoluționari sau de organizații neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluție, și să rescrie istoria.

„Rămâne un act de demnitate al națiunii române”

Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!” Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere.

Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența. 

A doua precizare privește concertul organizat de Institutul Revoluției Române, acum anulat, concert care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 22 decembrie 2019. În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui.

Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui. Într-o țară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, și cu atât mai puțin anulat.

La Timișoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, și pe care timișorenii l-au apreciat, semn de civilizație, de toleranță și, mai ales, de respect față de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm.

Am făcut precizarea despre poziția mea pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că ”a fost anulat concertul lui Iliescu”. Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorității. 

Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate confiscarea lui și folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluției, Revoluție care rămâne un act de demnitate al națiunii române”, a scris Ion Iliescu, pe blog.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×