Ion Iliescu, interviu inedit pentru agenția de presă TASS. Fostul președinte a vorbit despre importanța relațiilor cu Rusia

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 18:52
Ion Iliescu, interviu inedit pentru agenția de presă TASS. Fostul președinte a vorbit despre importanța relațiilor cu Rusia
Ion Iliescu, primul interviu după ce a dispărut din spațiul public. A fost realizat de un jurnalist rus. Sursa foto: putereaacincea.ro

Ion Iliescu nu a mai apărut în spațiul public din martie 2017, dar de curând a ales să dea un interviu agenției de presă rusă TASS. Fostul președinte al României a vorbit despre relațiile dintre țara noastră și Rusia, dar și despre Revoluția din decembrie 1989.

Ion Iliescu, primul interviu după ce a dispărut din spațiul public

Ion Iliescu „a făcut o excepție” și a acordat un interviu jurnalistului Nikolai Morozov, corespondent al agenției guvernamentale de presă ruse TASS. Fostul președinte nu a mai ieșit în spațiul public de mai bine de doi ani și jumătate. Nici măcar la alegeri nu a fost prezent cerând urnă mobilă.

Fostul conducător al României a precizat că relațiilor dintre România și Rusia nu sunt extraordinare în momentul de față. Iliescu este de părere că politicienii români nu realizează importanța relațiilor dintre cele două țări.

„Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața în umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute…”, a spus fostul președinte al României, potrivit digi24.ro.

Relațiile dintre Rusia și România sunt benefice nu doar pentru comerț

„Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese.

Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a mai spus Ion Ilescu în interviul acordat corepondentului TASS.

Ion Iliescu, mărturisiri despre dosarul revoluției din decembrie 1989

„Adevărul despre revoluţie este simplu şi îl ştie toată lumea: măsurile dure de austeritate din anii 1980 au condus la o stare accentuată de nemulţumire în societate, care s-a transformat într-o revoltă violentă în decembrie 1989 şi a devenit revoluţie.

Adevărul despre revoluţie include şi incapacitatea societăţii din România de a crea o alternativă politică şi civică, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, în Ungaria şi Cehoslovacia, situaţii care au asigurat o tranziţie paşnică spre democraţie.

„Aşa-numitul dosar al revoluţiei sunt o serie de acţiuni absurde care nu demonstrează nimic, dar care pot fi folosite pentru scopuri politice de uz intern. Ideea de crime împotriva umanităţii, de care sunt acuzat, este invenţia unui român (…)”, a mărturisit politicianul.

Jurnalistul care a realizat interviul cu fostul senator din partea PSD a ținut să adauge că Iliescu a ajuns la vârsta de 89 de ani și nu mai are ieșiri publice. Vă reamintim că ultima dată când a fost văzut a fost ziua în care fostul președinte s-a prezentat la Parchetul General.

Se întâmpla în urmă cu aproximativ 3 ani, în martie 2017 când Ion Iliescu a fost citat de procurori în dosarul Revoluţiei.

Interviul este disponibil pe site-ul agenției TASS, dar nu este publicat și în limba engleză. Așadar, interviul apare doar în limba rusă și a fost realizat în format scris, nu și video.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×