Ion Iliescu s-a numărat printre absenții de marcă de la parada militară organizată duminică, 1 decembrie, la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Naționale a României. De altfel, este pentru a treia oară consecutiv când fostul șef al statului preferă să lipsească de la evenimentul pe care până în urmă cu trei ani nu obișnuia să-l rateze. Totodată, în ultimul timp acesta a evitat orice ieșire publică, ultima sa apariție datând tocmai din 2017.
Ion Iliescu nu a mai apărut în spațiul public din 2017
Se întâmpla în luna martie, când Iliescu s-a prezentat la Parchetul General pentru a da explicații în dosarul Revoluției, procurorii acuzându-l ulterior de crime împotriva umanității. Totodată, problemele de sănătate nu i-au dat pace fostului președinte, care a fost internat în repetate rânduri la Spitalul Elias din Capitală pentru afecțiuni cardiace. În plus, acesta a solicitat urna mobilă pentru a-și exprima opțiunea de vot în cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.
Alături de tradiționala paradă de 1 decembrie, printre evenimentele notabile de la care Ion Iliescu a ales să absenteze se numără și ceremonia pentru preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, dar și şedinţa solemnă din Parlament, desfășurată cu ocazia Zilei Naționale. Ultimul mesaj public al fostului lider social-democrat datează de pe 25 octombrie 2019, când transmitea pe blogul personal un mesaj de „la mulţi ani” de Ziua Armatei.
Ce scria Ion Iliescu de Ziua Armatei
„Armata trebuie să rămână doar braţul unei naţiuni, niciodată capul acesteia. Cuvintele scriitorului spaniol Pio Baroja definesc cum nu se poate mai bine rolul corpului militar într-o societate modernă. Armata României moderne a fost, în decursul istoriei, brațul națiunii, asigurându-i securitatea, într-o lume plină de schimbări, nu de puține ori violente.
Găsim jertfa soldaților și ofițerilor români și în Războiul de Independență, și în făurirea României Mari, și în apărarea ei, în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și victoria Revoluției Române din decembrie 1989. ”Armata e cu noi!” a fost o realitate a acelor zile, iar jertfa militarilor stă și ea la temelia noii Românii, liberă și democratică. Armata Română a asigurat continuitatea și supraviețuirea statului în perioade grele pentru națiunea română, chiar și atunci când nu a avut nici mijloacele, nici resursele, pentru a-și îndeplini misiunile. Și-a făcut datoria cu onoare și spirit de sacrificiu”, scria Ion Iliescu pe blogul personal, de Ziua Armatei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii