Ion Cristoiu știe care este planul lui Klaus Iohannis dacă sondajele vor arăta că PNL va pierde aniticipatele: „Nicolae Ciucă, premier cu tehnocrați”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/02/2020, 18:54
Ion Cristoiu știe care este planul lui Klaus Iohannis dacă sondajele vor arăta că PNL va pierde aniticipatele: „Nicolae Ciucă, premier cu tehnocrați”
Ion Cristoiu afirmă că președintele Iohannis va numi un premier de sacrificiu în cazul în care PNL nu va ieși victorios în sondajele premergătoare alegerilor anticipate. Sursa foto: hepta.ro

În cazul în care sondajele vor indica faptul că există riscul ca PNL să piardă alegerile anticipate pe care le-a susținut cu aplomb în ultimele luni, Klaus Iohannis va recurge la planul B: desemnarea unui nou premier al cărui Cabinet să fie compus doar din tehnocrați. Cel puțin aceasta este opinia lui Ion Cristoiu, care avansează și un nume de posibil șef al Executivului dacă scenariul prezentat mai sus se va concretiza.

Nicolae Ciucă este, în opinia lui Ion Cristoiu, varianta de sacrificiu pentru postul de premier

Potrivit reputatului jurnalist, dacă alegerile parlamentare înainte de termen nu vor mai reprezenta o soluție fezabilă pentru liberali, președintele se va vedea nevoit să numească un prim-ministru care să „încaseze toate nemulțumirile populației”. Concret, alegerea sa este actualul ministru interimar al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

Șeful statului va recurge, însă, la o astfel de variantă numai în eventualitatea în care PNL nu ar ieși câștigător în „sondajele adevărate”, ce urmează să fie realizate de „servicii”, sau acestea vor arăta că formațiunea politică ar obține un număr insuficient de voturi. Totodată, Cristoiu a amintit că aceeași metodă a fost folosită și în toamna lui 1991, odată cu instalarea Guvernului condus de Theodor Stolojan.

Declarația integrală a lui Ion Cristoiu despre planul B la care ar putea apela Klaus Iohannis

Aceste sondaje, pe care le vor face zilele acestea, îl vor convinge pe Iohannis că Guvernul ăsta o să cadă, dacă poate să meargă în continuare cu anticipate, că dacă sondajele adevărate, alea făcute de Servicii, îi vor spune lui Iohannis că se va pierde, pierde PNL sau nu câștigă suficient, atunci părerea mea este că el va trece la planul B, care e posibil.

Planul B ar fi un guvern condus de un tehnocrat gen Ciucă Nicolae, ministrul Apărării…Un guvern care, prin intermediul lui Ciucă, va fi prezentat ca guvern de alegeri, cel care trebuia să fie Orban, va face parte din guvern probabil și de la PNL și de la PMP, dar guvernul nu va trece drept al PNL-ului, ci va fi un guvern tehnocrat.

Stolojan era, vezi Doamne, premier neutru de alegeri, iar guvernul era alcătuit din FSN-iști, adică din FSN-iști, din independenți, v-am spus că l-a pus pe Ludovic Spiess la Cultură și erau câțiva PNL-iști din opoziție sub aparența de guvern tehnocrat. Domnul Stolojan a făcut una dintre cele mai mari, dacă se poate spune, absurdități, a naționalizat valuta, atunci era nevoie de niște bani și… FSN-ului nu i s-a întâmplat nimic, care a și câștigat în 1992, pentru că toată lumea a zis.

Așa poate să fie, face un guvern tot PNL, mă rog fără ăștia, îl vopsește un pic în tehnocrat, adică la unele ministere nu vei pune PNL, la Cultură, la Sport, că sunt multe din astea, la Educație pui un profesor universitar. Vine domnul Ciucă și spune: oameni buni eu nu am nici o treabă cu PNL”, da? Așa va spune.

Eu am venit să fac alegerile, nu voi da ordonanțe de urgență, nu vă așteptați de la mine la nimic politic că eu nu fac politică, eu sunt militar, de aia am zis că el, eu sunt militar, sunt general, nu am nici o treabă cu politica.

Și în acel moment PNL câștigă alegerile la termen pentru că poporul nu se va îndrepta către PNL dacă se întâmplă ceva, dacă domnul tehnocrat Ciucă va lua nu știu ce decizie, chiar prin ordonanță de urgență, că poate să dea, asta ar fi una din soluții”, a declarat Ion Cristoiu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×