Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă de Iohannis. Șeful Statului Major este propus pentru postul de Ministru al Apărării

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 20:09
Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă de Iohannis. Șeful Statului Major este propus pentru postul de Ministru al Apărării
Nicolae Ciucă a fost retras de la șefia Statului Major de către Iohannis, pentru a putea prelua Ministerul Apărării *foto: presidency.ro

Generalul Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă, printr-un decret semnat de către președintele Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de transmis de Administrația Prezidențială. Șeful Statului Major a anunțat încă de vineri că va trece în rezervă. Asta după ce a fost propus de către PNL pentru funcția de ministru al Apărării în guvernul pe care l-a încropit premierul desemnat, Ludovic Orban.

Generalul Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă de Klaus Iohannis, după ce a fost propus la Apărare

Premierul desemnat Ludovic Orban l-a propus pe Nicolae Ciucă drept ministrul al Apărării în guvernul său. Orban va fi audiat, marți, cu începere de la ora 13:00, în comisiile de Apărare reunite ale Parlamentului. Asta după ce programul inițial cerut de PNL a fost refuzat, iar astfel audierile miniștrilor au loc marți și miercuri. De asemenea, votul final pentru învestitura parlamentului are loc luni, 4 noiembrie.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Nicolae Ciucă are 52 de ani și a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015. El a participat la bătăliile din Irak alături de soldații americani. De asemenea, Ciucă a fost în centrul unui scandal politic major între președintele Iohannis și PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leș, a încercat să-l schimbe din funcție.

Nicolae Ciucă a avut o carieră impresionantă de militar în Orientul Mijlociu

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă a fost unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă, în lupta pentru podul peste Eufrat în Irak, din 14-15 mai 2004. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×