Institut de Mediere, înființat de ANAF! Cum îți poți plăti datoriile către stat

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
23/02/2019, 11:16
Institut de Mediere, înființat de ANAF! Cum îți poți plăti datoriile către stat GALERIE FOTO
ANAF a înființat un Institut de Mediere

Agenția Națională de Administrare Fiscală a înființat un Institut de Mediere, care va pune la dispoziția cetățenilor care nu și-au plătit taxele către stat un plan prin care pot să facă plata eșalonată a datoriilor acumulate. Institutul vine în sprijinul celor care nu reușesc să își plătească taxele, dar ajută și statul să colecteze mai eficient sumele restante.

Institutul de Mediere înființat de ANAF ar putea pune capăt popririlor pe conturi. În schimb, inspectorii ANAF ar urma să îi invite pe datornici să semneze o înțelegere prin care își iau angajamentul că își vor plăti eșalonat datoriile către stat. Reprezentanții oamenilor de afaceri sunt de părere că măsura este una bună și că astfel ANAF va avea șanse mult mai mari să colecteze sumele restante decât dacă ar continua să pună popriri pe niște conturi care au fonduri insuficiente.

ANAF a înființat un Institut de Mediere

Oamenii de afaceri susțin că ANAF ar trebui să se folosească de Institutul de Mediere și în cazul firmelor care înregistrează datorii de milioane de euro, pe care statul oricum le-ar pierde în cazul în care firmele respective ar intra în faliment. Totodată, cei care au datorii nesemnificative nu s-ar mai trezi cu popriri pe conturi.

Reprezentanții oamenilor de afaceri sunt de părere că măsura este una bună
Reprezentanții oamenilor de afaceri sunt de părere că măsura este una bună

O altă măsură care ar putea îmbunătăți modul în care sunt colectate taxele ar fi ca ANAF să eficientizeze verificarea bazelor de date de către angajații săi, pentru a nu se ajunge în situații de genul celei întâmpinate de Mihai Mărgineanu. Artistul a scris despre experiența sa pe contul personal de Facebook.

„ANAF mi-a pus poprire pe cont. Întrucât eu plătisem banii pe care-i datoram statului, dar ei nu prelucraseră informația, am fost la sediul ANAF și am deblocat situația printr-o hârtie pe care am dus-o imediat la bancă. Banca Transilvania mi-a deblocat contul, dar mi-a încasat 15 lei – executare poprire, 15 lei – sistare poprire. Adică, au încasat 6 euro/sec pentru două taste apăsate și greșeala funcționarului public. Să mai ziceți voi că băncile suferă…! Nu e un capăt de țară, dar 6 euro înmulțit cu un milion de clienți fac ceva bănuți, samoarafrantz”, a scris Mihai Mărgineanu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×