Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trimite somații de plată de 1 leu, iar plicul costă 2 lei! Asta se întâmplă în contextul în care președintele instituției a cerut, la sfârșitul anului trecut, ca datoriile nesemnificative să fie șterse din sistem. O firmă a primit recent o somație pentru o datorie de un leu și a făcut public documentul.
La începutul lui 2019, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii și că nu se vor mai face somații pentru datorii mai mici de 40 de lei, pentru a nu încărca sistemul care este oricum suprasolicitat. „Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, spunea Eugen Teodorovici.
ANAF trimite somații de plată de 1 leu, iar plicul costă 2 lei!
ANAF trimite somații de plată de 1 leu, iar plicul costă 2 lei! Un astfel de exemplu este al unei firme din Sectorul 3 al Capitalei, căreia i s-a trimis prin Spaţiul Privat Virtual o înștiințare de poprire. Firma avea o datorie de… 1 leu. „Suma de 1 leu o reprezintă penalitate de întârziere. Înştiinţări asemănătoare sunt trimise şi prin Poştă, chiar dacă Fiscul a plătit pentru trimiterea lor contravaloarea plicului şi a serviciului. Adică a cheltuit mai mult decât are de încasat în urma popririi”, a declarat consultantul fiscal Cornel Grama pentru Adevărul.
Acest lucru se întâmplă în continuare, deși teoretic ANAF nu mai trimite somații pentru datorii mai mici de 40 de lei. În plus, comisioanele percepute de bănci pentru popriri sunt de 15 lei! „V-aţi uitat vreodată ce comisioane percep băncile pentru aceste popriri? Credeţi-mă că sunt uriaşe, dacă le raportăm la o datorie de 1 leu pentru care se face această poprire. Vă dau un singur exemplu: cea mai mare bancă din România, Banca Transilvaia, percepe mai multe comisioane pentru popriri. Iar cel mai mic, luat doar pentru instituirea popririi, este de 15 lei”, a mai spus Cornel Grama.