Inspectorii ANAF nu iartă pe nimeni! În ultimele 10 luni au confiscat cel puțin 35 de autoturisme de lux

Inspectorii ANAF nu iartă pe nimeni! În ultimele 10 luni au confiscat cel puțin 35 de autoturisme de lux
Inspectorii ANAF au confiscat peste 35 de autoturisme de lux în doar 10 luni. Sursa foto: hepta.ro

În ultimele 10 luni, inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au confiscat peste 35 de autoturisme de lux second hand de la un număr de 472 de contribuabili, potrivit unui comunicat transmis recent de reprezentanții instituției.

Mașinile respective proveneau din țări precum Germania, Olanda și Austria și au fost vândute în mod ilicit de diverse persoane fizice sau juridice, fără plata taxelor și impozitelor aferente unor astfel de operațiuni.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

35 de autoturisme de lux au fost confiscate de ANAF în ultimele 10 luni. Prejudiciul adus statului

Totodată, potrivit datelor oficiale, inspectorii ANAF au aplicat amenzi în valoare totală de peste 3,9 milioane de lei. În ceea ce privește prejudiciul adus de contribuabilii care au vândut autoturismele respective ignorând obligațiile fiscale către stat, acesta depășește suma de 84 de milioane de lei.

De asemenea, în urma acţiunilor de control au existat 20 de situaţii în care organele de urmărire penală au fost sesizate pentru prejudicii cauzate bugetului de stat, în valoare totală de peste 72 milioane de lei.

Inspectorii DGAF au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 de contribuabili (persoane juridice şi persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda şi Austria, fără să plătească obligaţiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane de lei şi au fost confiscate 35 de autoturisme.

Firmele erau înfiinţate pe numele unor persoane fizice cu situaţie materială precară, iar autoturismele erau cumpărate cu numerar de către persoane fizice la un preţ cu cel puţin 19% (cota neplătită de TVA) mai mic decât preţul pieţei.’Cuantumul mare al prejudiciului calculat de inspectorii antifraudă a determinat iniţierea cooperării cu Poliţia Română”, se arată în comunicatul transmis de ANAF

Mașinile second hand pot ascunde multe probleme tehnice

Reprezentanții instituției mai notează că o bună parte dintre cazurile instrumentate de inspectorii DGAF au fost valorificate de organele competente sesizate, în cadrul unor acţiuni comune. Un exemplu în acest sens este operațiunea din data de 25 februarie, iniţiată de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR.

Cât despre românii care optează pentru achiziționarea unor autoturisme second hand, ANAF avertizează că acestea ascund adesea probleme tehnice imposibil de remediat.

În plus, mulți dintre vânzători ignoră cu desăvârșire obligațiile fiscale ce se impun în astfel de operațiuni. În aceste condiții, inspectorii anunță că acțiunile de control vor continua și în următoarea perioadă.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×