Ce se întâmplă dacă nu declari veniturile din chirii! Ce obligații fiscale ai în 2019

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
27/02/2019, 14:36
Ce se întâmplă dacă nu declari veniturile din chirii! Ce obligații fiscale ai în 2019
Tot ce trebuie să știi despre veniturile obținute din chirii

Veniturile provenite din chirii pe spații de locuit sunt impozabile și cei care le obțin trebuie să depună declarația unică pentru estimarea respectivelor venituri pe 2019. Acestora li se va percepe un impozit inițial în valoare de 10% și, în funcție de mărimea veniturilor nete, se va adăuga o contribuție pentru sănătate. Cei care au parte în momentul de față de astfel de venituri, trebuie să țină cont de termenul limită, 15 martie, iar cei care încheie contracte noi, vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a depune declarația respectivă.

Tot ce trebuie să știi referitor la veniturile obținute din chirii

Cei care decid să-și închirieze locuințele sau au făcut deja acest lucru, trebuie să știe că veniturile obținute în acest mod sunt impozabile. Codul Civil încadrează sumele de bani câștigate din chirii la „venituri din cedarea folosinței bunurilor” .  Ca atare, acestea trebuie declarate cât mai repede la organul fiscal pentru ca statul să aplice respectivele impozitări.  Acest lucru va fi posibil numai prin declarația unică, depusă în termen de 30 de zile de la încheierea contractului.

Ce poți păți dacă nu declari toate veniturile
Ce poți păți dacă nu declari toate veniturile

Obligația declarării acestor venituri îi revine în mod exclusiv celui care obține venitul respectiv, nicidecum celui care achită chiria. Indiferent de situație, cel care stă în chirie este absolvit de orice obligație fiscală în ceea ce privește contractul încheiat între el și deținătorul locuinței în cauză. Declarația unică are prevăzut și un termen limită pentru a fi depusă: 15 martie. Cei care semnează contracte după această dată vor respecta termenul de 30 de zile amintit mai sus.

Ce pățești dacă nu declari aceste venituri

Proprietarul de locuință care refuză să-și declare veniturile obținute din chirii, riscă, în principiu, să achite dobânzi și penalități în conformitate cu prevederile legale. Organele fiscale au la dispoziție un instrument legal prin care să detecteze cu ușurință veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice. Este vorba așadar despre verificarea situației fiscale a fiecărei persoane în parte.

Nedeclararea veniturilor poate aduce și un dosar penal
Nedeclararea veniturilor poate aduce și un dosar penal

Fiscul caută să constate astfel diferența dintre sumele din portofel sau din conturi bancare și cele prevăzute pe statul de plată sau alte hârtii care fac dovada surselor de venit.Există și situații în care refuzul declarării veniturilor poate atrage deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×