Acțiunile ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit la bursă după ce o investigație internațională a indicat faptul că ar fi implicate în spălarea a nu mai puțin de 470 de miliarde de dolari. Banii murdari veneau din Rusia.
ING și Raiffeisen Bank s-au prăbușit pe bursă. Unde era transferați banii albiți
Inițial, investigația Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) s-a centrat asupra unor instituții bancare din Danemarca și Suedia, dar apoi au intrat în colimator ING și Raiffeisen Bank. Toate acestea ar fi făcut parte dintr-o rețea vastă care avea ca scop spălarea de bani și transferul acestora către state membre ale Uniunii Euopene și NATO, precum Estonia și Lituania.
Potrivit omului de afaceri Bill Browder, care deține Hermitage Fund, Raiffeisen Bank a ignorat mai multe indicii și avertizări care luate în serios ar fi putut contribui la stoparea albirii unor fonduri ale crimei organizate din Rusia, potrivit Bloomberg. În urma acestor dezvăluiri, acțiunile Raiffeisen Bank au scăzut cu 15% marți.
Tot mai multe bănci occidentale sunt implicate în scandal
În scandal este implicată și Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei. Acuzațiile se referă la spălarea a nu mai puțin de 700 de milioane de dolari. Țara de proveniență a banilor era tot Rusia, dar au fost înregistrați în paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice, Belize sau Panama.
Informațiile au fost date publicității de televiziunea finlandeză și au dus la scăderea cu 7% a acțiunilor Nordea. În vizorul anchetatorilor a intrat și cea mai mare bancă din Danemarca, investigată în nu mai puțin de cinci țări.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Potrivit OCCRP, totul a pornit de la o bancă privată din Rusia, Troika Dialog. În rețea a fost implicată și o bancă lituaniană, prin care erau direcționate fonduri către bănci din mai multe state europene occidentale. Germania, Austria și Olanda se numărau printre țările vizate.