Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 15:26
Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!
Îți dau energie și te ajută să te concentrezi, însă energizantele, printre altele, au și efecte adverse

Îți dau energie și te ajută să te concentrezi, însă energizantele, printre altele, au și efecte adverse. Totul are un preț, iar plusul de energie conferit vine și cu efecte nedorite îndreptate împotriva inimii.

În anul 2016, dailymail.co.uk a publicat un tabel care prezintă reacțiile care au loc în corpul tău la diferite intervale de timp după ce ai băut licoarea minune.

Poți face infarct dacă bei energizante!

Astfel, la 10 minute de la ingerare, tensiunea arterială și pulsul încep să crească. După 15-45 de minute,se atinge nivelul maxim al concentrației de cafeină din corp, iar omul începe să să simtă mai concentrat și mai plin de energie.

Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!
Totul are un preț, iar plusul de energie conferit cine și cu efecte nedorite îndreptate împotriva inimii

După 30-50 de minute, toată cantitatea de cafeină este absorbită de organism. În această situație, clar este implicat și ficatul, care răspunde băuturii ingerate prin eliberarea unei cantități mai mari decât una cea normală de zahăr în fluxul sanguin, lucru care face ca pancreasul să secrete insulină.

După jumătate de oră, toată cantitatea de cafeină din băutura energizantă este obsorbită de corp

Acesta este semnalul pentru organism să păstreze excesul de zahăr sub formă de grăsime. Iar, la nivelul creierului, receptorii adenozei sunt izolați, pentru a preîntâmpina apariția stărilor de amețeală. Astfel, toate reacțiile combinate au ca rezultat creșterea riscului bolilor vasculare, și asta chiar și după o singură lovitură.

Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!
În anul 2016, dailymail.co.uk, a publicat un tabel care prezintă reacțiile care au loc în corpul tău la diferite intervale de timp după ce ai băut licoarea minune

În schimb, după o oră, corpul începe să destrame zaharurile adunate, lucru care duce la scăderea nivelului de cofeină, dar și la instalarea treptată a stării de oboseală, în măsură ce nivelul energetic al trupului a eliminat cea mai mare parte a cantității de apă stocate ulterior.

După 5-6 ore, mare parte din cafeină a fost deja eliminată din fluxul sanguin, însă intervalul de timp poate fi mai scurt, depinzând de nivelul de activitate și echilibru hormonal.

La 12-24 de ore după ce organismul a ingerat licoarea, corpul cere o altă doză de energie

Iar, după 12 ore, cea mai mare parte a cofeinei a fost deja eliminată din fluxul sanguint, cu toate că intervalul de timp poate fi și mai scurt, în funcție, evident, ded nivelul de activitate și de echilibru hormonal.

Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!
După 15-45 de minute,se atinge nivelul maxim al concentrației de cafeină din corp

În cele din urmă, după 12-24 de ore de când organismul a ingerat băutura energizantă, trupul cere o altă doză de energie. Astfel, dacă obișnuiești să consumi zi de zi o astfel de băutură, renunțarea la obiceiul tău te-ar face să te simți lipsit de energie și concentrare.

Mai mult, vei avea și episoade de constipație și dureri de cap. Așadar, în mod normal, vei dori să consumi o altă băutură de acest gen.

Doza recomandată

Medicii recomandă să nu ne atingem de băuturile energizante, în timp ce producătorii de acest gen de băuturi admit că nu ne punem sănătatea în pericol.

Poți face infarct dacă bei energizante. O singură cutie îți îngustează vasele de sânge!
Cei care ar trebui să se ferească de astfel de băuturi sunt cei bolnavi de inimă

”Din punctul meu de vedere, nici nu ar trebui să bem aşa ceva, dar mă lovesc de tineri care consumă energizante, motivând că ritmul vieţii îi împinge la aceste băuturi.

Abuzează de ele înainte de susţinerea unui examen, atunci când pregătesc un proiect sau pentru a face faţă unei seri în discotecă”, a spus dr. Dorobanțu.

Bolnavii de inimă trebuie să se ferească de astfel de produse

Cei care ar trebui să se ferească de astfel de băuturi sunt cei bolnavi de inimă. ”De regulă, pacienţii exagerează şi au impresia că astfel de produse nu le poate înrăutăţi starea de sănătate.

Acelaşi lucru este indicat şi în cazul cafelei, care poate avea beneficii cardiovasculare numai dacă este băută în cantităţi moderate”, a spus prof. dr. Eduard Apetrei, șeful secției de Cardiologie, ded la Institutul ”C.C. Iliescu”, din București.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×