Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 3,15% pe an, de la 3,04% pe an, cât a fost luni, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele ROBOR la trei luni a crescut
La debutul lui 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul acestui an se situa la 3,19%. Pe 15 martie 2019 acesta era de 3,09% pe an, iar pe 18 martie 2019 de 3,10%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,24%, de la 3,14% luni, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 3,31% pe an, de la 3,23% pe an cât a fost în şedinţa anterioară.
Băncile sprijină clienții pe timpul pandemiei
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al treilea trimestru din 2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
O veste bună a venit din partea mai multor bănci din România, care au luat decizia să vină în ajutorul clienților lor. Adrian Vasilescu, consultant al Băncii Naţionale Române, a anunţat că băncile au decis să amâne plata ratelor clienţilor pentru anumite credite pe care aceştia le-au făcut, în contexul epidemiei de coronavirus.