Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,18%! Anunț oficial de la BNR

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
30/12/2019, 12:42
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,18%! Anunț oficial de la BNRGALERIE FOTO
Indicele ROBOR bifase un nou record la jumătatea lunii decembrie. Sursa foto - facebook

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,18%, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,24%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,18%!

În prima zi a acestei săptămâni, ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,20% la 3,18%. ROBOR la 6 luni a coborât de la 3,26% la 3,24%.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Vă readucem aminte că românii erau cu nervii la pământ la jumătatea lunii decembrie. Atunci, toți cei cu credite în lei au avut un șoc. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a continuat să crească şi a ajuns la 3,12%. Era, din păcate, un nou record negativ.

Anunț oficial de la BNR

Acesta este cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).  Astfel, indicele la 3 luni a urcat de la 3,11% la 3,12%, cel mai mare nivel din 18 iulie, când a fost tot 3,13%.

ROBOR la 6 luni a crescut de la 3,16% la 3,17%. Acesta este cel mai mare nivel din 21 august, când a fost tot 3,17%.

Între timp, acesta avea să crească din nou și să ajungă la nivelul din prezent. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2019, a crescut la 2,66%, de la 2,63% în T1 2019.

ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×