Incendii în Australia. Focul arde pe o suprafață imensă. Specialiștii vorbesc de un ”Cernobîl climatic”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
04/01/2020, 12:59
Incendii în Australia. Focul arde pe o suprafață imensă. Specialiștii vorbesc de un ”Cernobîl climatic”
Incendiile de vegetație din Australia sunt scăpate de sub control. Sursa foto: Pinterest.com

Incendiile de vegetație din Australia devastează țara pe o suprafață impresionantă, iar circa 500 de milioane au murit încă de la începutul toamnei. Incendiile au început în septembrie și nu par să se oprească din cauza temperaturilor foarte ridicate. Specialiștii vorbesc de o catastrofă climatică și spun că fauna își va reveni în zeci de ani.

Australia, sub asediul incendiilor de vegetație

Australia este de câteva zile în flăcări la propriu și incendiile pare departe de a fi stinse. De la începutul incendiilor de vegetație au murit cel puțin 22 de persoane, peste 1.300 de case s-au făcut scrum și 500 de milioane de animale au pierit.

O suprafață de două ori mai mare decât Belgia a ars pe teritoriul întregului continent autralian. Celebrul scriitor australian Richard Flanagan a asemănat într-un articol din New York Times incendiile de vegetație cu un „Cernobîl climatic”.

Fauna, în pericol din cauza incendiilor de vegetație

Continentul australian renumit pentru atracțiile sale turistice a devenit în ultima perioadă o zonă roșie. Mii de turiști și-au abandonat cazările și au fugit pe plaje unde se refugiază de flăcările care au pus stăpânire pe țară. Flăcările ating chiar și 70 de metri înălțime.

Nu doar oamenii sunt afectați de incendii, ci și animalele care au ajuns să se refugieze. Potrivit unui studiu recent incendiile sunt responsabile pentru dispariția a 480 de milioane de mamifere, păsări și reptile fără a fi luate în calcul insectele, liliecii sau broaștele, relatează adevarul.ro.

Specialiștii spun că fauna sălbatică din Australia va avea nevoie de zeci de decenii pentru a se reface. Cele mai afectate animale sunt populațiile de koala care trăiesc în copaci și se hrănesc cu anumite tipuri de eucalipt. Din cauza faptului că nu pot fugi repede din calea flăcărilor au murit în număr foarte mare.

Incendiile din Australia, departe de a fi stinse

Incendiile de vegetație din Australia au început în luna septembrie, dar par că nu se mai opresc. Meteorologii anunță că în acest final de săptămână vremea va fi extrem de caldă, iar temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius ceea ce va întreține focul.

„Astăzi va fi o zi cu pericol de incendiu sever până la extrem în multe districte”, au declarat reprezentanții Biroului de Meteorologie australian.

Din păcate, catastrofa incendiilor se va extinde și din cauza vânturilor violente. Pompierii australieni luptă de mai bine de patru luni cu flăcările imense, majoritatea fiind scăpate de sub control. Premierul Scott Morrison a anunțat că a chemat 3.000 de rezervişti pentru a ajuta la stingerea incendiilor.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×