12.500 de persoane au intrat miercuri noaptea în țară pe la Vama Nădlac, prin culoarul creat în Ungaria. Maghiarii promit că lasă coridorul deschis. Update

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 14:56
12.500 de persoane au intrat miercuri noaptea în țară pe la Vama Nădlac, prin culoarul creat în Ungaria. Maghiarii promit că lasă coridorul deschis. Update
Vama Nădlac a fost suprasolicitată și în această dimineață de românii sosiți în țară de teama coronavirusului. *foto: Inquam Photos / Ciprian Petcut

Peste 12.500 de persoane care se aflau în convoiul care a primit culoar verde pentru traversarea Ungariei, după ce au fost blocate pe teritoriul Austriei, au ajuns joi dimineață în România, pe la punctul de trecere al Frontierei Nădlac II, arată purtătorul de cuvând al Poliției de Frontieră Arad, Matei Filip Ionuț. Din informațiile oferite de acesta, 180 de persoane au fost duse în carantină. De asemenea, aseară au trecut pe la Vama Nădlac aproximativ 4.600 de mijloace de transport.


UPDATE, ora 14:45 Ungaria va lăsa deschis coridorul umanitar către România pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să se întoarcă acasă din Europa occidentală. Condiția este ca România să se angajeze că le va permite acestora intrarea în țară, a declarat joi şeful biroului premierului ungar, George Gulyas.

Gulyas a explicat că lucrătorii români şi bulgari care aşteaptă să intre în Ungaria la punctul de frontieră de la Hegyeshalom (cu Austria) pot trece graniţa între orele locale 21:00 şi 05:00 astfel încât să traverseze Ungaria în convoi.

Oficialul maghiar a adăugat că guvernul ungar nu a exclus posibilitatea ca acest coridor umanitar să fie deschis şi în timpul zilei, dacă va fi necesar, potrivit Agerpres.


Câte persoane au intrat în carantină dintre cei care au trecut joi dimineață pe la Vama Nădlac

Matei Filip Ionuț a dat asigurări că „în tot acest timp, la PTF Nădlac II nu au fost semnalate incidente”.

În această dimineaţă, la Nădlac II mai aşteptau sute de persoane pentru a intra în România. Timpul de aşteptare pentru procedurile de tranzitare era de 180 de minute, iar controlul se făcea pe opt artere.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, a declarat, pentru Agerpres, că de miercuri, ora 8,00, până joi, ora 6,00, au fost puse în carantină circa 125 de persoane din convoiul sosit în ţară, iar aproximativ 7.300 sunt în izolare la domiciliu.

În total, de la sosirea primelor persoane din convoi, în jur de 180 au fost puse în carantină în judeţele de domiciliu, unde au ajuns escortate de poliţişti şi jandarmi. Totodată, aproximativ 10.000 sunt în izolare la domiciliu, diferenţa până la 12.500 de persoane din convoi fiind cetăţeni străini aflaţi în tranzit pe teritoriul României, în special din Republica Moldova şi Bulgaria, sau care au venit din zone neafectate de noul coronavirus.

Ludovic Orban a discutat cu omologul său maghiar despre culoarul verde prin Ungaria

Au fost probleme mari pentru românii din diaspora care doreau să se întoarcă în țară de frica virusului covid-19.

Mulți dintre ei au fost blocați la granița dintre Ungaria și Austria, până când guvernul României a obținut un acord din partea autorităților de la Budapesta.

„În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce privește transportul de marfă, nu vor mai exista restricții.

În ceea ce privește transportul de persoane se va permite transportul de persoane, în convoi, între orele 21 și 5 dimineața pentru cetățenii care vor să traverseze Ungaria dinspre Europa de Vest”, a anunțat miercuri premierul Ludovic Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×