Imagini revoltătoare: mii de litri de sânge contaminat, aruncat în sistemul de canalizare, la Spitalul Universitar din Bucureşti

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 16:54
Imagini revoltătoare: mii de litri de sânge contaminat, aruncat în sistemul de canalizare, la Spitalul Universitar din Bucureşti
Imagini revoltătoare: mii de litri de sânge contaminat, aruncat în sistemul de canalizare. Sursa: Facebook/EmanuelUngureanu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a postat pe o rețea de socializare câteva fotografii ce a stârnit revolta populației. Parlamentarul susține că mii de litri de sânge contaminat, precum și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate, în fiecare zi, în sistemele de canalizare.

Sângele contaminat ajunge în rețeaua de canalizare

„În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare!”, scrie deputatul într-o postare pe Facebook.

Astfel, deputatul face un apel la Direcțiile de Sănătate Publică din București și din restul României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului. Parlamentarul solicită o analiză pentru a se verifica dimensiunile acestor acțiuni ilegale.

„Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, TOATE celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș”, a mai scris deputatul de Cluj pe reéaua de socializare.

Emanuel Ungureanu mai spune că astfel de imagini au mai fost filmate în trecut de el la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Astfel, deputatul susține că, în zona de colectare a deșeurilor menajere din spital, ar fi găsit mai multe pansamente ce conțineau sânge contaminat, dar și mănuși folosite, ori alte materiale contaminate biologic.

Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș

Parlamentarul își închie postarea pe Facebook cu un apel către Direcția de Sănătate Publică București.

„Aștept un control urgent la DSP BUCUREȘTI la Spitalul Universitar de Urgență București, unitate sanitară amendată acum câteva zile pentru grave neglijențe privind modul în care sunt tratați pacienții după ce mor în acest spital.

Din păcate multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul!”

Deputatul mai spune că multe dintre deșeurile toxice, printre care și sânge contaminat din spitale, ajung de fapt la gropile de gunoi ale orașelor. De acolo, acestea ajung să polueze aerul, pânza freatică și solul.

Este inutil să vă spun că TOATE unitățile sanitare care aruncă sângele contaminat în canalizare au fost acreditate de ANMCS-ul lui Cepoi pe bani grei și că nu a existat niciun fel de monitorizare din partea acestei autorități cu privire la procedurile de decontaminare.”

Ce să mai spun de Inspecția Sanitară de Stat sau Direcțiile de Sănătate Publică, habar nu au ce se întâmplă în aceste unități sanitare cu sângele contaminat și dacă au habar nu iau măsuri pentru că fiecare spital este feuda unui manager numit de o gașcă politică!”

Conform legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, gestionarea deșeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului.
„Producătorii/Deținătorii de deșeuri periculoase, precum și operatorii economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului să desfășoare activități de colectare, transport, stocare, tratare sau valorificare a deșeurilor periculoase sunt obligați să colecteze, să transporte și să stocheze separat diferitele categorii de deșeuri periculoase, în funcție de proprietățile fizico-chimice, de compatibilități și de natura substanțelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deșeuri în caz de incendiu, astfel încât să se poată asigura un grad ridicat de protecție a mediului și a sănătății populației potrivit prevederilor art. 20, incluzând asigurarea trasabilității de la locul de generare la destinația finală, potrivit prevederilor art. 49 și  60.”
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×