Ministrul Educației, Monica Anisie, și reprezentanții instituției pe care o conduce creeză confuzie în rândul elevilor de clasa a VII-a și a XI-a pe tema simulărilor examenelor naționale de anul acesta.
Reprezentații ministerului Educație nu se pot hotări
După ce ministerul a anunța, în urmă cu doar câteva zile că intenționează să la simulări, măsură care a creat revolta părinților, Monica Anisie s-a răzgândit.
„Renunțare la a VII-a pentru că vom pune modele noi, pentru că ei au învățat după altă programă. La clasa a VII-a vom da o simulare în luna mai, după ce publicăm noi modele de subiecte. Și nu va fi un singur model, ci trei sau cinci modele.
Le lăsăm timp profesorilor o lună-două să lucreze cu elevii aceste modele și după aceea pilotăm acele structuri de subiecte, ca să vedem dacă au fost concepute corect de membrii grupului de lucru de la Centrul Național de Evaluare și Examinare”, a declara miercuri ministrul Educației pentru portalul Edupedu.ro.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Date diferite, aceleași examene
Reprezentanții ministerului o contrazic, însă, pe Anisie și anunță că subiectele „unice” de la a VII-a vor fi concepute de fiecare ISJ – deci vor fi „unice la nivel de județ”, dar diferite la nivel național.
Potrivit documentului remis de Ministerul Educației, inspectoratele ar putea avea posibilitatea să organizeze în luna mai “o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean”.
Vă prezentăm comunicatul integral emis de Ministerul Educație și publicat pe site-ul oficial al instituției.
„Comisia de Dialog Social: Simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor organizate la nivel județean, cu subiect unic
În cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, printre altele, s-au pus în discuție următoarele:
– Proiectul de Ordin al ministrului educației și cercetării privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2019 – 2020 și pentru aprobarea calendarului acestora.
– Proiect de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021;
Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:
Ca element de noutate, simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai și va fi reglementată separat, după ce vor fi publicate programele de examen și noi modele de subiecte, având în vedere că acești elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a.
Aceasta a fost propunerea susținută în unanimitate de către toți membrii Comisiei de Dialog Social.
Cel de-al doilea element de noutate este acela că în luna mai, fiecare inspectorat școlar poate organiza o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean.
Tot atunci, în conformitate cu art. 7, alin. (1) și alin. (2) din proiectul de ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, în anul școlar 2019-2020 și pentru aprobarea calendarului acestora, poate fi organizată și simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a.
Fiecare inspectorat școlar poate organiza în luna mai a anului 2020, la nivelul tuturor unităților de învățământ gimnazial/liceal, o simulare cu subiect unic elaborat la nivelul județului/municipiului București, în scopul stimulării pregătirii elevilor în vederea susținerii Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a examenului de bacalaureat național”.
De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării, face precizarea că structura anului școlar 2020-2021 încă se află în dezbatere publică, iar până pe 17 ianuarie 2020, Ministerul Educației și Cercetării încă așteaptă propuneri.