Printre prioritățile noului Guvern Orban se află și „realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice”, doar că un astfel de portal, eRomânia, în care statul investise 12 milioane de euro, a fost lăsat de izbeliște și a ajuns să fie vândut.
Una din prioritățile IT&C ale Guvernului Orban II pentru acest an, potrivit programului de guvernare, o reprezintă crearea acestui portal la care românii să aibă acces la informațiile publice.
Executivul dă asigurări că acesta va reprezenta un instrument de acces la informații, transmise în baza legii 544/2001 și nu un nou eRomânia, un portal care a fost uitat de autorități.
eRomânia a fost lăsat nefolosit de autorități, asta după ce au fost investiți 12 milioane de euro pentru componente hardware și software.
Acum după ce domeniul site-ului a ajuns la vânzare, o persoană fizică a cumpărat domeniul deținut în trecut de statul român.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Noul proiect al guvernanților PNL prevede, dincolo de „întărirea rolului Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)”, și „transparentizarea administrației publice locale și centrale prin încurajarea folosirii portalelor pentru date deschise precum și realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice”.
Această idee nu este nouă, iar eșecul programului eRomânia ar trebui să le dea de gândit celor din Executiv.
Vă reamintim că acest proiect a fost creat pentru a fi un portal de informații publice, accesibil oricărui român. Platforma a rămas însă nefolosită, iar în ultima perioadă portalul eRomânia te invita să cumperi acest domeniu de internet, semn că statul nu a mai plătit pentru prelungirea domeniului.
De altfel, la scurt timp după anunț, se pare că o persoană fizică a și făcut acest lucru. Identitatea persoanei nu poate fi dezvăluită, fiind protejată de GDPR, regulamentul european privind protecția datelor personale.
Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, a declarat pentru Hotnews că noul proiect al Guvernului Orban nu are legătură cu vechea platformă și că, de data aceasta, noul site va fi mult mai folositor decât cel vechi.
„Nici măcar nu vreau să ne gândim la eRomânia. Nu are nicio legătură. Aici vor fi informații solicitate strict pe legea 544/2001. Nu are rost să repetăm greșeli pe care le-au făcut alții.
Portalul de informații publice se referă la un instrument care să ajute la solicitările de informații pe legea 544/2001, deci nicidecum la o nouă eRomânia. De foarte multe ori se solicită același tip de informații.
Mecanismul este similar platformelor unde apare secțiunea ‘cele mai frecvente întrebări’, a spus Sabin Sărmaș, președintele ADR, pentru Hotnews.