Guvernul Orban, primii pași în spate! Verde pentru cumul pensie-salariu

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 18:01
Guvernul Orban, primii pași în spate! Verde pentru cumul pensie-salariu GALERIE FOTO
Guvernul Orban s-a răzgândit în privința cumulării pensiei și a salariului. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Guvernul Orban a făcut primii pași în spate! Astfel, liberalii au renunțat să reducă sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare la 500 de lei, de la 15% din salariul de bază. Mai mult de atât, Executivul a luat și decizia de a accepta excepții de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul.

Guvernul Orban, primii pași în spate!

Inițial, liberalii au precizat că vor plafona sporul pentru condiții grele la 25% din salariul minim pe economie. Practic acesta trebuia să fie conform doleanțelor PNL de 500 de lei lunar. Redefinirea sporului era făcută prin modificarea OUG 114, pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea.

„Inițial opțiunea noastră a fost de a merge pe un cuantum fix pentru că expunerea la condițiile vătămătoare ale angajaților este egală indiferent de salariul pe care îl încasează angajatul. Așa ni s-a părut corect.

Verde pentru cumul pensie-salariu

Aici, datorită faptului că această lege se adoptă în angajarea răspunderii, afectează bugetul de stat și legea plafoanelor și acest spor a făcut parte din contracte colective de muncă, am acceptat amendamentul de a acorda acel spor în forma în care a fost acordat și în 2019.

Adică 15% din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat în luna decembrie 2019”, a declarat Ludovic Orban, în Plenul Parlamentului.

Vă reamintim că partidul condus de Ludovic Orban a solitat și interzicerea posibilității de a cumula pensia cu salariul. După ce au ascultat mai multe opinii, iberalii au luat decizia ca acest cumul să fie permis în câteva situații.

Astfel, sunt scutiți de această decizie asistenții persoanelor cu dizabilități, profesorii din învățământul preuniversitar, angajații la teatru, salariații de la companiile de stat.

„Am introdus o interdicție de a cumula salariul obținut într-o instituție publică cu pensia care e acordată tot de sistemul public de pensii. Am acceptat amendamente.

Unul privitor la anumite excepții pe care să le facem în învățământul preuniversitar, sunt situații unde nu există cadre didactice. Am putea lăsa clase fără profesori. Ca atare am acceptat această excepție. Am acceptat o excepție privitor la asistenții personali ai persoanelor cu handicap”, a spus Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a precizat că vor putea cumula pensia cu salariul personalul din industria de apărare, mecanicii de locomotivă de la CFR Călători și CFR Marfă, angajații de la Școala Superioară de Aviație și cei de la Academia Română.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×