Guvernul a respins legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Ar crea blocaje în instituții

Raluca Ogaru    Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
27/02/2019, 18:45
Guvernul a respins legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Ar crea blocaje în instituții GALERIE FOTO
Guvernul a respins legea care interzice cumulul pensiei cu salariul

Guvernul a respins legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, motivând că aceasta ar putea duce la apariația unor blocaje în instituții. Deputatul Cristian Buican, cel care a înregistrat anul trecut proiectul de lege la Senat, susține că tot mai multe persoane din România se pensionează la 40-45 de ani și ulterior se angajează în instituțiile din care s-au pensionat, beneficiind și de pensie, dar și de salariu.

Guvernul a respins legea care interzice cumulul pensiei cu salariul

Parlamentarul care a înregistrat proiectul de lege la Senat mai spune că prin această lege pensionarii vor fi încurajați să se angajeze în mediul privat, unde este lipsă de personal în acest moment. Guvernul nu este însă de acord cu legea care interzice cumulul pensiei cu salariul.

„Potrivit art. 47 din Constituția României, republicată, pensia este un drept fundamental, garantat în întregime și se datorează pentru munca prestată în trecut. Salariul constituie retribuția angajatului pentru munca prezentă, datorată de angajator, deci și de autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și de regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială”, opinează Guvernul României.

Deputatul Cristian Buican este cel care a înregistrat proiectul de lege la Senat
Deputatul Cristian Buican este cel care a înregistrat proiectul de lege la Senat

Legea ar crea blocaje în instituții

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar crea blocaje în insituții, precizează Guvernul României, care nu susține un astfel de proiect.

„Instituirea unor măsuri care ar interzice cumulul pensiei cu salariul se poate realiza numai în urma unei analize atente, întrucât poate fi dificil de înlocuit, într-o instituție de stat, o persoană cu o temeinică pregătire de specialitate și experiență acumulată în domeniul în care și-a desfășurat activitatea. Lipsa personalului cu experiență poate produce blocaje și dezechilibre la nivelul bunei funcționări a instituțiilor statului”, este punctul de vedere al Executivului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×