Guvernul a modificat condițiile de acordare a șomajului tehnic. Cererile se pot depune online, iar plățile se fac în maxim 15 zile

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/03/2020, 12:48
Guvernul a modificat condițiile de acordare a șomajului tehnic. Cererile se pot depune online, iar plățile se fac în maxim 15 zile
Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Justitiei Sociale/ Foto: Hepta

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Guvernul a modificat ordonanța prin care statul va suporta costurile șomajului tehnic pentru angajații cu contractele de muncă suspendate din cauza epidemiei de coronavirus. Proocedura a fost simplificată ca urmare a opiniilor venite din mediile patronal și sindical.

Plățile pentru șomajul tehnic se vor face către angajator

Astfel, solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților se vor face printr-o declarație pe proprie răspundere a angajatorului la care se atașează lista angajaților afectați de șomajul tehnic. Declarațiile se vor depune la agențiile județene de ocupare a forței de muncă.

Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului  de efectuare a plății care se va face în maxim 15 zile de la depunerea documentelor față de 30 de zile în forma anterioară. Agențiile vor face plățile către angajator”, a declarat ministrul Violeta Alexandru. După ce banii sunt virați angajatorilor, ei sunt obligați să-i vireze către angajați în maxim 3 zile.

Ea a cerut companiilor să depună de la începutul lunii aprilie documentele aferente perioadei 16 martie-31 martie. ”Angajatorii nu  trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic”, a precizat Alexandru.

Pentru persoanele fizice autorizate și pentru cei plătiți exclusiv prin drepturi de autor solicitările se depune la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială,  iar suma pe care o vor primi va fi fixă, de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Toate cererile se pot depune online (…) Am creat o procedură  mai simplă, mai eficientă pentru ca plățile să se facă cât mai repede”, a afirmat Violeta Alexandru.

Guvernul merge pe încredere

Ordonanța clarifică și situația în care o persoană are mai multe contracte de muncă, toate  suspendate. Aceasta poate opta pentru contractul care-l avantajează cel mai mult. Dacă are un contract activ, nu poate beneficia de șomaj tehnic.

De asemenea, și părinții cu copii la creșă pot decide ca unul dintre ei să rămână acasă să aibă grijă de copil, măsura fiind necesară deoarece creșele, nefiind unități de învățământ, nu au fost incluse în decizia ministrului Educației de a închide școlile.

A fost eliminată prevederea anterioară care condiționa accesul la facilitatea șomajului tehnic de scăderea încasărilor firmei cu 25% în  martie față de media lunilor ianuarie și februarie precum și limitarea numărului angajaților beneficiari la 75%.

Avem totală încredere în români, în angajatori, că ceea ce ne vor declara corespunde cu realitatea. Guvernul pleacă de la premisa de încredere pentru toți cei care vor solicita fondurile guvernamentale (…) Nu vom face verificări în această perioadă de aceea insist pe componenta de încredere. Verificările se vor face ulterior pe baza unui eșantion”, a mai spus Violeta Alexandru.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×