Mesajul Violetei Alexandru: „E o realitate socială și economică îngrozitoare”. În ce condiții vor beneficia românii de indemnizația de șomaj tehnic

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 06:52
Mesajul Violetei Alexandru: „E o realitate socială și economică îngrozitoare”. În ce condiții vor beneficia românii de indemnizația de șomaj tehnic
Violeta Alexandru le transmite un mesaj tuturor angajaților români

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, le-a transmis angajaților că statul român este alături de ei în această perioadă.

Mesajul Violetei Alexandru pentru angajați

De asemenea, Alexandru a explicat în ce condiții vor putea beneficia oamenii de ajutorul de șomaj tehnic, pentru cel puțin o lună de zile.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„La mine ajung foarte multe mesaje, într-adevăr sunt momente de panică care se regăsesc în atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o trăiesc. Guvernul a dat toate semnalele, Președintele a spus că suntem mobilizați să îi ajutăm pe oameni să nu treacă singuri prin aceste momente.

Unii angajatori au tendința să ia măsuri radicale, sper să nu le mai ia. Acoperirea cu șomajul tehnic îți permite să nu renunți la angajați. Am avut mesaje de la angajați care au primit SMS sau WhatsApp de la angajatori care le spuneau că le întrerup contractele. Trebuie găsit echilibru, dar prin aceste gesturi viața angajaților e dată peste cap.

Șomajul tehnic e o soluție, acolo unde se poate continuarea activității de la domiciliu. Sunt oameni care relatează că investiția lor de timp, de bani, cu suflet făcută în mulți ani a fost spulberată în 2-3 zile de decizii luate ca urmare a epidemiei. E o realitate socială și economică îngrozitoare.

Ne gândim la următoarele măsuri. Angajatorii trebuie să intervină de îndată, să înregistreze în Revisal acei angajați cărora li s-au gândit să le suspende contractul. Ne-am mobilizat toți colegii, e vorba despre toate agențiile județene, gata să procesăm cererile ca acești oameni aflați la limita suportabilității să nu aștepte după stat până la primirea banilor. Tot ce trebuie făcut e o primă organizare pentru a pregăti evidența pe final de lună martie.

Precizare, dacă firmele sunt în categoriile menționate, firme închise gen restaurant, cafenea, salon de înfrumusețare, ca urmare a deciziei comitetului luată în scopul protejării populației, pe baza unui certificat pe care ministerul îl eliberează se pot prezenta la AJOFM direct.

Cei care au încasări scăzute cu 25%, în baza declarației se pot de asemenea prezenta la AJOFM. Nu am mai trecut niciodată prin această situație, dar buna noastră credință și dorința de a nu-i lăsa să aștepte e certă. Sunt convinsă că vor procesa plățile. Se depun electronic, ca să ușurăm viața managerilor acestor companii încercate.

Termenul prevăzut e de maxim 30 de zile. Ne dăm seama de ce se întâmplă și plățile se vor face cât mai rapid. Am fost condiționați de perioada prevăzută în decret, 16 martie – 16 aprilie, vedem în funcție de evoluție cum se va lua decizia.

Angajații să se îndrepte sesizări la Inspecția Muncii, relații de muncă, potențiale abuzuri. Colegii mei nu fac controale. Avem nevoie să colaborăm, soluția nu e să aruncăm pe cineva pe stradă fără venit, ci să trecem prin acestă criză împreună. Sper ca angajatorii să nu mai ia măsuri radicale. Statul va plăti șomajul tehnic.

E perioadă bună de reorientare profesională, de dobândire de noi activități, suntem conștienți de asta și vom crea cadrul ca cei ce pot furniza aceste cursuri să se întâlnească cu nevoia de recalificare. Economia, lumea s-a schimbat, trebuie să ne adaptăm.

Sunt un ministru care comunică foarte mult cu românii. Am încredere în români și știu că se pot adapta”, a declarat ministrul la Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×