Transportatorii de persoane din toată țară, mai exact firmele care au microbuze și autobuze care efectuează trasee pe teritoriul României, sunt astăzi în grevă generală. Mai exact, niciun astfel de autovehicul de transport călători în regim privat nu va circula, cu excepția celor care sunt afiliați la Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Reprezentanții COTAR au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în legătură cu această problemă.
Protestatarii sunt nemulțumiți din cauza proiectului de Ordin al ministrului transporturilor privind organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.
Greva generală a transportatorilor
”Niciun membru COTAR nu va ieşi mâine (joi – 11 octombrie, n.red.) la protestul anunţat, considerând că cetăţenii României care beneficiază de transportul rutier de persoane nu trebuie să sufere din cauza încercărilor ministrului Transporturilor de a distruge firmele din acest domeniu care au capital românesc. Decizia referitoare la stabilirea acţiunilor ulterioare va fi luată după răspunsul pe care-l va da premierul Viorica Dăncilă”, se spune într-un comunicat al COTAR.
De pe urma acestei greve, ar putea suferi în jur de 3 milioane de persoane, care utilizează zilnic astfel de mijloace de transport în comun.
Microbuzele și autocarele nu vor circula, joi
De cealaltă parte, FORT, Federația Operatorilor Români de Transport, a anunțat că la această mișcare de protest se vor alia toți patronii firmelor de transport persoane.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
”Joi, la ora 12:00, cheia este scoasă din contact şi cei care au curse nu le vor mai efectua. Cred că la acest demers se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac şi (transport – n. r.) interjudeţean şi judeţean, ci şi cei care fac judeţean”, a afirmat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Condiții mai grele pentru transportatorii de persoane
Proiectul prevede condiții mai dure pentru obținerea rutelor de transport, iar vechimea pe rută nu va mai fi luată în considerare.
”Acest ordin trebuie retras, pentru că altfel el va reprezenta o bombă atomică pentru piaţa de transport din România din simplul motiv că se produce haos. Adică ceea ce în momentul de faţă este ordonat urmează să producă haos. Nu se va mai înţelege nimeni cu nimeni, pasagerul nu va şti în ce microbuz sau autobuz să se urce. Liberalizarea este un proces care trebuie să aibă la bază o perioadă-tampon de pregătire a pieţei de transport. Nu putem veni în 2018 să anunţăm în 2019 liberalizare pentru că înseamnă fie că avem un interes material direct, ca instituţii ale statului sau reprezentanţi ai lor, fie că efectiv suntem inconştienţi”, a explicat reprezentantul FORT, potrivit Agerpres.