Gazele naturale și energia electrică, în topul scumpirilor din luna august! Facturi grase la iarnă!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/09/2018, 17:31
Gazele naturale și energia electrică, în topul scumpirilor din luna august! Facturi grase la iarnă!
Electricitatea si gazele naturale, in topul scumpirilor din luna august

Prețul gazelor naturale pentru populație și cel al energiei electrice sunt în topul scumpirilor din luna august! Acestea au crescut cu 5,5%, respectiv cu 2%, potrivit Institutului Național de Statistică. Citricele şi fructele meridionale, dar şi ouăle s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii august faţă de iulie, la categoria produselor alimentare.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut uşor în august, faţă de luna anterioară, cu 0,17%, însă citricele şi fructele meridionale au înregistrat o creştere cu 3,1%, iar ouăle s-au scumpit cu 1,01%.

Citește și Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură iarna asta

Citește și Au spus că nepotul lor este grav bolnav, pentru a strânge banii de facturi!

Topul scumpirilor din luna august este condus de prețul gazelor

Pâinea şi produsele de panificație au înregistrat majorări de prețuri în luna august, cu o creştere cu 0,22%, iar în ceea ce priveşte carnea, preparatele din carne şi conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovină, cu 0,48%. La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, respectiv cu 8,1%, alte legume şi conserve de legume (-2,22%), zahăr (-1,1%). Scăderi de preţ, nesemnificative însă, s-au înregistrat, în luna august faţă de iulie, la cartofi, miere şi lapte.

Faţă de luna decembrie 2017, tot citricele şi fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult în august, cu 9,92%, alte legume şi conserve de legume, cu 6,76%, fructe şi conserve din fructe, cu 3,44% şi pâinea, cu 2,64%. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit în august faţă de decembrie 2017 cu 26,99% şi fructele proaspete cu 1,77%.

Inflația a crescut și ea

În cazul produselor nealimentare, cele mai importante majorări de preţuri au fost consemnate la gazele naturale (+5,59%) şi energie electrică (+2,05%). În schimb, au fost înregistrate uşoare scăderi la ceasuri, aparate audio-video, articole sportive, şi la combustibili şi încălţăminte, dar la toate aceste categorii scăderea a fost de sub 1%.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, de la 4,56% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar cele alimentare cu 4,15%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×