Garda de Mediu București, o instituție incapabilă să ne ferească de poluare, dar condusă de un chefliu

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
03/03/2020, 13:13
Garda de Mediu București, o instituție incapabilă să ne ferească de poluare, dar condusă de un chefliu
Viorel Glăman, șeful Gărzii de Mediu București/ Foto: G4Media

Scandalul generat de smogul de deasupra Bucureștilot de luni dimineața a readus în atenție modul în care își fac treaba instituțiile care ar trebui să se ocupe de protejarea mediului. G4Media scrie că șeful Gărzii de Mediu București conduce din 2015 o instituție care anul trecut nu a dat nici măcar o amendă pentru depozite ilegale de deșeuri, dar care duce o viață socială foarte activă, cu petreceri la care se fotografiază alături de amicii de pahar în diverse ipostaze.

Călare pe porc

Viorel Ionel Glăman a fost numit șef peste cei 19 comisari ai Gărzii de Mediu din București în anul 2015 și a fost menținut în funcție de guvernarea PNL. Ministrul Costel Alexe a cerut luni demiterea conducerii Agenției de Protecție a Mediului din Capitală, după ce normele maxime admise de PM10 și PM2,5 au fost depășite cu până la 10 ori, dar nu a spus nimic despre Garda de Mediu, instituția care ar trebui să se ocupe de sancționarea celor care încalcă legislația privind protecția mediului.

G4Media scris că Viorel Ionel Glăman a ieșit în evidență doar prin postările sale pe Facebook în care apare în posturi ridicole.

„Grup organizat” şi „Weekend de sfârşit de sezon cu beţivii mei” sunt mesajele care însoțesc fotografiile în care Glăman apare la bustul gol în fața unei mese pline cu sticle de băutură sau călărind porcul tăiat de Craciun. În grupul său de cheflii se află și Serghei Niculescu-Mizil.

De asemenea, el apare în fotografii postate de Serghei Mizil la șpriț sau pe plajă în pielea goală.

Întrebat, în 2019, dacă i se pare potrivit comportamentul săiu pentru funcția pe care o ocupă, Glăman a ripostat: ”Sunt pe dracu să mă ia înalt funcționar public, ce sunt io, Viorica Dăncilă?”

Verificări dispuse de ministru

Nivelul de PM2,5 și PM10 din aer au avut valori de 8-10 ori mai mari decât nivelul maxim admis în cursul nopții dintre duminică și luni, în Capitală. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a a indicat drept cauze incendiul de la Gara de Nord și un incendiu de vegetație de amploare din Ilfov, dar nu a exclus și o contribuție importantă a unor ”activități industriale” pe timpul nopții, care au generat emisii mari. În condițiile în care vântul a avut o viteză foarte mică, particulele poluante au rămas în aerul respirat de bucureșteni.

Ministrul nu a exclus ca unele activități din mediul industrial să fi fost mai poluante decât ar fi legal. ”Avem suspiciuni de activități industriale mai ales noaptea care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Avem în Ilfov 46 de firme autorizate și în București 69 care au acest proces de ardere. În această dimineață am stabilit ca până la finalul săptămânii Garda de Mediu va controla toate sursele de ardere din București-Ilfov pentru a vedea dacă operatorii dețin echipamente de monitorizare și măsurare a emisiilor de poluanți din ardere. Vor fi verificate și entitățile care ar putea să desfășoare activități de ardere fără să fie autorizați. Dacă nu au aceste echipamente, vom cere revizuirea autorizațiilor și vor fi obligați să comunice în timp real valorile către ANPM pentru a putea informa în timp real populația”, a spus Alexe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×