Florin Cîțu vine cu vești bune pentru români, în contextul epidemiei de coronavirus! Guvernul se pregătește să amâne plata ratelor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 23:02
Florin Cîțu vine cu vești bune pentru români, în contextul epidemiei de coronavirus! Guvernul se pregătește să amâne plata ratelor
Florin Cîțu a solicitat băncilor să amâne plata ratelor pe timpul epidemiei de coronavirus. Sursa foto: hepta.ro

Numărul tot mai mare al persoanelor infectate cu coronavirus pe teritoriul României i-a determinat pe autorități să impună o serie de restricții drastice, îndemnându-ne să fim responsabili și să rămânem acasă, pentru a reduce cât mai mult cu putință contactul cu cei din jur. Acest gen de măsuri vor avea, însă, un impact negativ uriaș asupra economiei, riscând să arunce, practic, întreaga țară într-o recesiune de proporții mult mai mari comparativ cu cea din 2008.

Florin Cîțu anunță noi măsuri economice în contextul epidemiei de coronavirus

Pentru ca oamenii să poată trece mai ușor peste această perioadă delicată, ministrul Finațelor Publice, Florin Cîțu a anunțat că Guvernul Orban a adoptat deja o serie de măsuri importante. Concret, Executivul vine în întâmpinarea companiilor care s-au văzut nevoite să își întrerupă activitatea în contextul epidemiei de COVID-19, prin eliminarea anumitor condiții în vederea obținerii unei linii de credit.

Cât despre amânarea plății ratelor, măsură invocată de nenumăratele ori în spațiul public, ministrul precizează că sectorul bancar va veni în scurt timp cu un mesaj pe marginea acestui subiect. Totodată, Cîțu face apel la solidaritate, într-o perioadă în care este nevoie mai mult ca oricând de resurse la bugetul de stat.

Companiile vor fi ajutate să funcționeze, însă costul șomajului tehnic se va simți ca un șoc, susține oficialul. De aceea, a solicitat deja sistemului bancar să ia măsurile care se impun și să acorde românilor un răgaz în privința ratelor, până când epidemia de coronavirus va fi depășită.

Anunțul ministrului de Finanțe, Florin Cîțu

Pentru accesul la liniile de credit pentru IMM-uri, cele pe care le-am anunțat, am eliminat acest certificat. Asta înseamnă că toate companiile din România, IMM-urile, pentru că sunt produse pentru IMM-uri, care au nevoie de liniile de credit pentru investiții sau pentru capital de lucru în acest moment, pot să aibă acces la această finanțare fără acest certificat.

O finanțare unde am crescut gradul de garanție a statului, sunt împrumuturi garantate până la 90% de către stat, deci nu este vorba despre plafon, este vorba și de cât garantează statul. Sunt lucruri pe care le pot accesa companiile imediat.

Referitor la plafon, bineînțeles, plafonul este 5 miliarde de lei, acesta era plafonul până la rectificare, însă am anunțat și eu, a anunțat și domn premier, mărim plafonul în funcție de necesități. 15 miliarde este următorul prag la care ne uităm și vom merge gradual până când vom vedea până unde trebuie să mărim acest plafon.

Deci, în ceea ce privește măsurile de la Ministerul Finanțelor Publice, noi am eliminat această cerință a certificatelor. Am vorbit și, din discuțiile și cu cei din sistemul financiar-bancar, și să știți că și acolo singuri vor veni cu facilități pentru companiile mari.

Pentru că acolo sunt clienți buni pe care îi au, sunt instrumente folosite, finanțări de la BERD, de la BEI, sunt tot felul de mecanisme utilizabile.

Cu băncile și nu numai cu băncile, că sunt și alte sectoare în economie care astăzi merg mai bine, dar pentru toate acestea am cerut solidaritate. În primul rând avem nevoie de resurse la buget. Pentru că, pe de o parte trebuie să susținem companiile și să funcționezi, dar pe de altă parte vom avea un șoc, un cost al acestui șomaj tehnic pentru companii a căror activitate s-a întrerupt brusc, nu din cauza că nu au existat manageri buni sau că a scăzut cererea ci pentru că s-a decretat starea de urgență.

Și acolo trebuie să-i susținem și de aceea din partea cealaltă cerem în primul rând să se plătească impozitele la timp și vom veni și ne uităm și la alte măsuri. Am cerut sistemului bancar să fie atent la relația cu clienții și deja câteva bănci au reacționat și veți vedea în perioada următoarea că toate înțeleg că vor reacționa în acest sens”, a declarat Florin Cîțu, conform observator.tv.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×