Florin Cîțu a renunțat la funcția de premier. Ministrul și-a depus mandatul înainte de votul din Parlament. UPDATE: Primele reacții politice

Narcis Rosioru  
înStiri de ultima ora
12/03/2020, 18:08
Florin Cîțu a renunțat la funcția de premier. Ministrul și-a depus mandatul înainte de votul din Parlament. UPDATE: Primele reacții politice
Florin Cîțu/ Sursa foto: Hepta

Administrația Prezidențială anunță, joi, că Florin Cîțu și-a depus mandatul, astfel că nu mai dorește să fie premier, în condițiile în care la ora 16:00 trebuia să aibă loc votul în Parlament.

Florin Cîțu nu mai vrea să fie premier

Florin Cîțu, premierul desemnat, și-a depus, joi, mandatul, cu puțin timp înainte de reunirea plenului din parlament, care trebuia să voteze noul guvern.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, anunță Administrația prezidențială.

Momentan nu se știe motivul clar pentru care Cîțu a renunțat la mandat, în condițiile în care Executivul ar fi avut șanse mari să fie votat în Parlament.

Surse citate de digi24 spun că retragerea lui Cîțu ar fi cauzată de criza coronavirusului și în contextul în care alegerile anticipate par imposibil de organizat.

Guvernul Orban rămâne la conducere

În aceste condiții, următoarea propunerea de premier ar trebui să fie una care trebuie să adune o majoritate, astfel încât să fie învestit un guvern până la alegerile parlamentare la termen, de la finalul anului.

Decizia este una surprinzătoare pentru parlamentari, care se conturaseră deja într-o majoritate pentru a vota Guvernul Cîțu. Astfel, înainte de votul din Parlament, PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP și Pro România au anunțat că vor vota învestirea guvernului condus de Florin Cîțu.

Ședința de plen în care ar fi trebuit dat votul pentru Guvernul Cîțu era programată joi, de la ora 16.

Liderii Pro România, ALDE, PMP sau USR anunțase înainte de depunerea manatatului lui Cîțu că vor vota guvernul astfel încât să poată gestiona criza cauzată de coronavirus de un guvern cu drepturi depline.

„Ca urmare a declarării ieri de pandemie de către OMS, premierul desemnat a făcut un gest de mare responsabilitate și a luat decizia de a renunța la mandat, pe baza unui principiu: atunci când ești în război, comandantul nu părărsește nicioddată linia frontului.

Colegul nostru Florin Cîțu a luat decizia de a face acest pas, iar Ludovic Orban, ca și premier interimar, este mandatat de către colegii din PNL să strângă toată clasa politică în jurul lui”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.

„Cea mai neverosimilă situați politică din ultimii 30 de ani, este o bătaie de joc la adresa Parlamentului și la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârșit”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

„E cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români. Vom urgenta toate audierile și votul pentru învestirea unui nou Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD.

„PNL a decis să prelungească criza politică. Aceasata este ceea ce vede orice cetățean. Haideți să nu începem acest țintar al opțiunilor, Eu aștept niște explicații de la președinye pentru acest circ ridicol. Vom vedea care va fi nominalizarea următoare sau dacă va fi o nominalizare sau dacă vom începe simulacrul consultărilor. Ideea unui guvern alături de PRO România nu face parte din planurile USR”, a declarat Dan Barna.

„Domnul Cîţu era ieri hotărât să-şi asume mandatul de prim-ministru. Ştiu asta foarte sigur! Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore? Cine şi ce jocuri face? Ţara are nevoie de un guvern stabil. O majoritate se contura să susţină instalarea Guvernului. Lumea se pregăteşte să lupte cu criza de sănătate şi cu criza economică şi PNL joacă baba-oarba cu Guvernul. Nu ştiu cine/ce calcule şi-a făcut, dar acest joc politic al PNL în momentele pe care le trăim este iresponsabil”, a scris Dacian Cioloş, joi, pe Facebook.

Mesajul lui Florin Cîțu

„Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere” a scris Florin Cîțu pe Facebook, la scurt timp după anunțul că și-a depus mandatul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×