Duminică, 12 aprilie, credincioșii din întreaga țară prăznuiesc Sărbătoarea Floriilor, care marchează momentul intrării Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un măgar, alături de soborul format din cei 12 Apostoli ai săi. De altfel, a fost prima și ultima dată când Iisus Hristos s-a lăsat aclamat asemenea unui rege.
În Duminica Floriilor, credincioșii păstrează cu sfințenie tradiții și obiceiuri moștenite de la bunici și străbunici
Odată ajuns în Cetatea Sfântă, oamenii l-au întâmpinat cu ovații și ramuri de palmier, așa cum se procedează de obicei în acele locuri. Acesta este motivul pentru care trebuie să îi celebrăm cum se cuvine pe fericiții posesori ai unor nume de flori.
Fiind vorba despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității, mai ales că vestește venirea Paștelui, aceasta nu poate duce lipsă de tradiții izvorâte din negura timpului, pe care credincioșii au grijă chiar și acum să le respecte cu sfințenie.
Chiar dacă acum nu vor mai avea ocazia să participe la Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia preoții citesc rugăciuni de sfințire a salciilor, oamenii vor împodobi în continuare ușile și ferestrele gospodăriilor, pentru a menține vie rânduiala postului.
https://www.facebook.com/FanatikROnews/videos/658053861646601/?v=658053861646601
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
De asemenea, se obișnuiește ca aceste ramuri să fie înfipte în straturile proaspăt semănate, pentru noroc tot restul anului, sau puse, pur și simplu, în hrana animalelor. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de cele cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
De Florii nu ai voie să te speli pe cap, pentru că riști să albești
Există, însă și o serie de „interdicții” specifice acestei zile, pe care trebuie să le respecți cu sfințenie, dacă vrei ca întreaga familie să aibă parte de noroc și sănătate. Spre exemplu, Duminica Floriilor se întâmpină cu zâmbetul pe buze, așa că certurile, bârfele sau răutățile de orice fel trebuie să dispară. Curățenia nu se face doar în gospodărie, ci și la nivel spiritual.
Cât despre fetele care se spală pe cap în această zi, riscă să se îmbolnăvească, mai ales dacă nu folosesc apă sfințită și descântată. În schimb, în cazul în care își pun seara busuioc sub pernă, vor avea ocazia de a-și visa ursitul.
Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui și simbolizează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.