Florii 2020. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 12 aprilie. Tradiţii şi superstiţii de Duminica Floriilor

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
11/04/2020, 14:04
Florii 2020. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 12 aprilie. Tradiţii şi superstiţii de Duminica Floriilor
Ce nu trebuie să faci în Duminica Floriilor. Sursa foto: crestinortodox.ro

Duminică, 12 aprilie, credincioșii din întreaga țară prăznuiesc Sărbătoarea Floriilor, care marchează momentul intrării Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un măgar, alături de soborul format din cei 12 Apostoli ai săi. De altfel, a fost prima și ultima dată când Iisus Hristos s-a lăsat aclamat asemenea unui rege.

În Duminica Floriilor, credincioșii păstrează cu sfințenie tradiții și obiceiuri moștenite de la bunici și străbunici

Odată ajuns în Cetatea Sfântă, oamenii l-au întâmpinat cu ovații și ramuri de palmier, așa cum se procedează de obicei în acele locuri. Acesta este motivul pentru care trebuie să îi celebrăm cum se cuvine pe fericiții posesori ai unor nume de flori.

Fiind vorba despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității, mai ales că vestește venirea Paștelui, aceasta nu poate duce lipsă de tradiții izvorâte din negura timpului, pe care credincioșii au grijă chiar și acum să le respecte cu sfințenie.

Chiar dacă acum nu vor mai avea ocazia să participe la Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia preoții citesc rugăciuni de sfințire a salciilor, oamenii vor împodobi în continuare ușile și ferestrele gospodăriilor, pentru a menține vie rânduiala postului.

Ramuri de salcie sunt impartite de reprezentantii parohiei Pantelimon, cu ocazia sarbatorii ortodoxe Duminica Floriilor, in Bucuresti, duminica, 12 aprilie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea

Ramuri de salcie sunt impartite de reprezentantii parohiei Pantelimon, cu ocazia sarbatorii ortodoxe Duminica Floriilor, in Bucuresti, duminica, 12 aprilie 2020. Sursa: Inquam Video / Octav Ganea

Posted by Fanatik News on Sunday, April 12, 2020

De asemenea, se obișnuiește ca aceste ramuri să fie înfipte în straturile proaspăt semănate, pentru noroc tot restul anului, sau puse, pur și simplu, în hrana animalelor. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de cele cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.

De Florii nu ai voie să te speli pe cap, pentru că riști să albești

Există, însă și o serie de „interdicții” specifice acestei zile, pe care trebuie să le respecți cu sfințenie, dacă vrei ca întreaga familie să aibă parte de noroc și sănătate. Spre exemplu, Duminica Floriilor se întâmpină cu zâmbetul pe buze, așa că certurile, bârfele sau răutățile de orice fel trebuie să dispară. Curățenia nu se face doar în gospodărie, ci și la nivel spiritual.

Cât despre fetele care se spală pe cap în această zi, riscă să se îmbolnăvească, mai ales dacă nu folosesc apă sfințită și descântată. În schimb, în cazul în care își pun seara busuioc sub pernă, vor avea ocazia de a-și visa ursitul.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui și simbolizează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×