Fiscul pregătește executarea silită a sute de mii de români. Concediile medicale nu se mai decontează

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
01/10/2018, 00:00
Fiscul pregătește executarea silită a sute de mii de români. Concediile medicale nu se mai decontează
Concediul medical nu va mai fi plătit, prin urmare, nu se va mai adăuga la CASS

Fiscul le mai dă românilor încă o lovitură teribilă, astfel încât românii ar putea să nu mai aibă concediile medicale plătite în condițiile de până acum. Sunt vizate persoanele care realizează venituri din activități independente și din profesii liberale, dar și alte categorii. Mai exact, este vorba despre angajați din clasele de mijloc. Până acum, angajatorul plătea concediul medical al angajatului, urmând ca această sumă să fie scăzută din contribuțiile la sănătate pe care le are de plătit în luna următoare. Prin abrogarea articolului 75 din Codul Fiscal, care prevede această deductibilitate a CASS, nu mai este reglementată deducerea acestei cheltuieli. Prin urmare, concediul nu mai este decontat față de angajator, iar acest aspect a rămas în aer din punct de vedere legislativ.

Procesul de impunere CASS și de executare silită a angajaților care au datorii la stat sau care nu au declarat veniturile către Fisc este în curs de derulare. Până acum, au fost verificați doar cei care au realizat venituri până în 2013.

Concediile medicale nu se decontează

„Vorbim de circa 400 de mii de persoane – avocaţi, desigur, practicieni în insolvenţă, executori, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţi, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi, ziarişti freelanceri – pe scurt, cam tot ceea ce înseamnă coloana vertebrală a societăţii, clasa de mijloc. La care trebuie adăugaţi încă cca 600 de mii de salariaţi care au loc de muncă la aceşti independenţi, în curând falimentaţi de stat.

 Începând din 2012, după înţeleapta idee a dlui Ponta, CASS a trecut în gestiunea fiscului. De atunci încolo, odată cu impozitul pe venit, am primit toţi şi “impunerea” cu CASS, pe acelaşi formular.

Adeverință concediu medical
Adeverință concediu medical

Dacă, în privinţa impozitului pe venit, modul de declarare şi de regularizare a devenit destul de notoriu (se declară, la început de an, un buget estimat de venituri şi cheltuieli, pe baza căruia se calculează un impozit provizoriu, iar la finalul anului fiscal se depune o declaraţie finală de venituri brute, pe baza căreia se emite decizia de impunere finală), în privinţa CASS nu s-a putut face niciodată regularizarea, întrucât competenţii de la Fisc şi de la casele publice de asigurări de sănătate nu au reuşit să transfere bazele de date cu asiguraţii de la casele de sănătate la Fisc.

În orice caz, niciodată integral si corect, asa cum ne-a arătat chiar CJUE în cauza Bara contra României. Pentru că se apropie finalul termenului de prescripţie, competenţii de la fisc au început, încă din decembrie anul trecut, să trimită decizii de impunere conţinând sumele de plată cu titlu de regularizări ale CASS pe anii 2013-2017”, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

În urma abrogării articolului din Codul Fiscal, nici Casa de Sănătate și nici Fiscul nu vor mai deconta concediile medicale ale salariatului.  Rămâne să vedem cum se va efectua de acum în colo această plată și cum va reuși angajatorul să gesioneze situația nou creată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×