Bucurie pentru unii, tristețe pentru alții în cazul salariilor minime anunțate pentru 3 ani. Creșterea unui salariu minim în România se va face pe 1 ianuarie, conform ministrului Muncii. Acesta este o urmare a planului Guvernului pentru anii ce urmează.
Creșterea salariului este o bucurie acum, dar economiștii avertizează că peste ani lucrurile nu vor mai sta așa. Efectele negative cauzate de această creștere va afecta aproape jumătate din angajații României. Recent s-a anunțat creșterea salariului minim cu încă 150 de lei, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a mai precizat și că va fi valabilă aceasta și în anul 2020 și în 2021.
Salariu minim va crește
Un moment de bucurie pentru angajații români, pentru moment. Doar că lucrurile nu sunt chiar atât de roz, pentru că aproape jumătate dintre angajații români primesc salariu minim pe economie, cealaltă jumătate fiind angajați în regimul firmelor private. Așadar, doar 94% din companiile active din țară au în componență microîntreprinderi.
-
Miss Baghdad, Tara Fares, a fost împușcată mortal de un motociclist!
-
Când și cum se dau bani elevilor din București care au medii generale peste 8,5
ADVERTISEMENTCitește pe același subiect:- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cele din mediul privat, cu câțiva angajați, nu vor putea suporta creștere salarială. Pe parcursul a 10 ani au fost aplicate 15 astfel de schimbări. Firmele mici și medii vor face față cu greu, ori le va fi imposibil să aibă parte de o creștere a salariului minim pe aconomie. ”Impactul acestor creşteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea mai devreme sau mai târziu în economie.
https://www.youtube.com/watch?v=5d0SjNDUSDU
Companiile, în special cele mari, trebuie să îşi stabilească bugetele cu cel puţin şase luni înainte, să facă prognoze, pentru ca apoi să vadă cum îşi pot organiza şi optimiza activităţile.
Iar faptul că a fost menţionată o anumită creştere a salariului minim în 2019 în programul de guvernare, nu a reprezentant nicio garanţie pentru angajatori. Guvernanţii nu trebuie să ia astfel de decizii fără să se consulte cu mediul economic”, arată Adecco Research, diviza de cercetare a companiei de servicii de HR. Numai 18% din angajatorii României și-a construit bugetul salariilor calcălând salariul de minim 2.000- 2.100 lei.