Filosoful Mihai Șora, paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu! „O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/01/2020, 16:48
Filosoful Mihai Șora, paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu! „O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit” GALERIE FOTO
Mihai Șora a făcut o comparație între moartea Cristinei Țopescu și cea a unui bărbat din Franța. Sursa foto - facebook

Filosoful Mihai Șora a făcut o paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu! Acesta a adus aminte de un caz care s-a petrecut în Franța, la Nantes, acolo unde un bărbat a fost găsit mort în apartamentul în care locuia după 11 ani de zile de la clipa decesului.

Filosoful Mihai Șora, paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu!

Mai exact, Mihai Şora a adus în atenţie, prin intermediul unui text postat pe o rețea de socializare, cazul unui bărbat care a fost găsit mumificat în urmă cu un an, în orașul francez.

„Anul trecut, o ştire franceză a răvăşit sufletele şi conştiinţele oamenilor: la Nantes, în inima oraşului, un bărbat fusese găsit mort în apartamentul în care locuia. Mumificat.

„O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit”

Autopsia a revelat faptul că decesul avusese loc cu unsprezece ani înainte. În tot acest răstimp, plăţile curente fuseseră făcute prin virament bancar, inclusiv chiria locuinţei.

Şi poate că nu ar fi fost descoperit nici până astăzi dacă proprietarul apartamentului nu ar fi avut, la un moment dat, intenţia să pună în vânzare acea locuinţă şi nu s-ar deplasat la faţa locului, după câteva telefoane rămase fără răspuns“,  a scris pe Facebook Mihai Şora.

Acum, Mihai Șora a făcut o comparaţie dureroasă între respectivul caz şi moartea jurnalistei Cristina Ţopescu. Decesul fostei prezentatoare s-a produs „într-o asemenea dureroasă singurătate, care ar trebui să ne dea de gândit“.

„Nu am cunoscut-o pe doamna Cristina Ţopescu, nu ştiu ce fel de om era, nici ce-i plăcea sau ce nu. De aceea nu mi-aş îngădui să fac vreo observaţie despre viaţa dumneaei.

Însă o asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit. Nu poţi să nu te întrebi cum, oare, un astfel de om nu-şi petrecea sărbătorile invitat de prieteni, alături de oameni dragi, căci vor fi fost, de bună seamă, destui care au preţuit-o la adevărata ei valoare.

Cum de era, totuşi, atât de singură? Un om părăsit… Doar câinii au vegheat-o după ce a murit. Ce jale!“, a scris Mihai Șora„Ceva din ţesutul nostru social s-a destrămat ireversibil, este limpede.

Nu trebuie să faci sofisticate studii ori anchete sociologice ca să observi că legăturile dintre oameni şi-au pierdut trăinicia, când nu s-au formalizat până la cvasi-dispariţia lor, în unele zone urbane; ca să observi, cu alte cuvinte, că tehnologia nu este în mod necesar un mijloc de apropiere dintre suflete, că reţelele de comunicare pot deveni reţele de însingurare“, a mai precizat Șora

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×