Farmaciile, obligate să ofere acest serviciu gratuit! Directiva de la UE

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/02/2019, 16:39
Farmaciile, obligate să ofere acest serviciu gratuit! Directiva de la UE
Uniunea Europeană introduce noi măsuri pentru farmacii

Noi norme privind elementele de siguranță pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, vândute în Uniunea Europeană. Toate farmaciile, inclusiv cele online, dar și spitalele, sunt obligate să verifice autenticitatea medicamentelor, înainte de a le elibera pentru pacienți. Măsurile au intrat deja în vigoare, începând de sâmbătă.

„De acum înainte, industria va trebui să aplice un cod de bare 2-D și un dispozitiv de protecție împotriva modificărilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, și spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienților” ,este anunțul reprezentanților Comisiei Europene. Această măsură reprezintă ultimul pas în vederea transpunerii Directivei privind medicamentele falsificate, adoptată în 2011. Respectiva Directivă are ca scop garantarea siguranței și calității medicamentelor vândute în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană, un pas important în războiul cu medicamentele falsificate

„La 9 februarie 2019, vom asista la încă un moment important în ceea ce privește siguranța pacienților pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizată, datorită introducerii unor elemente de verificare de la un capăt la altul și de siguranță a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui să dispună de un sistem care să faciliteze și să eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate. Cu toate că va trebui să depunem mai multe eforturi, după lansarea sistemului, pentru a ne asigura că noul sistem funcționează corespunzător în întreaga UE, sunt optimist că oferim cetățenilor încă o măsură de siguranță pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase” , a spus Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

UE declară război medicamentelor falsificate
UE declară război medicamentelor falsificate

Medicamentele produse înainte de sâmbătă, 9 februarie 2019, pot rămâne pe piață până la data de expirare, chiar dacă nu prezintă elemente de siguranță. „Încă de la începutul mandatului meu, am încurajat miniștrii de resort din statele membre să monitorizeze punerea în aplicare a acestui nou sistem și să ofere ajutor tuturor părților implicate în pregătirile pentru noile norme care împiedică medicamentele falsificate să ajungă în mâinile pacienților. În săptămânile și lunile următoare, vom monitoriza noul sistem pentru a ne asigura de funcționarea corespunzătoare a acestuia” ,a mai precizat Vytenis Andriukaitis.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×