Buget 2019. Educaţia şi Sănătatea primesc bani mai mulţi! De unde s-au tăiat

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
01/02/2019, 14:06
Buget 2019. Educaţia şi Sănătatea primesc bani mai mulţi! De unde s-au tăiat GALERIE FOTO
În bugetul pe 2019 sunt prevăzute sume mai mari pentru Educație și Sănătate

Guvernul României a publicat proiectul de buget pe anul 2019. Sunt prevăzute pensii, salarii și indemnizații mai mari, iar sumele alocate pentru Educație și Sănătate au fost și ele mărite. Executivul susține că PIB-ul României va depăşi 1.022.500 milioane lei în acest an, în timp ce creşterea economică prevăzută este de 5,5%.

Din datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe reiese că Educaţia, Sănătatea şi Transporturile vor primi mai mulți bani în 2019, în timp ce ministerele Energiei, Comunicaţiilor și cel al Mediului de Afaceri vor primi mai puțin. Creșteri mici, de doar câteva procente, vor fi și la SRI, Ministerul Public şi Administraţia Prezidenţială.

Cume mai mari vor primi și SRI, Ministerul Public şi Administraţia Prezidenţială.
Cume mai mari vor primi și SRI, Ministerul Public şi Administraţia Prezidenţială.

În bugetul pe 2019 sunt prevăzute sume mai mari pentru Educație și Sănătate

Proiectul de buget pe 2019 va fi aprobat sâmbătă de Guvern, iar după o săptămână va fi dezbătut în Parlament, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, pentru Sănătate a fost alocată o majorare cu aproximativ 5 miliarde de lei față de anul precedent, adică o creștere de 12% atât în bugetul Ministerului Sănătății, cât și în cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 1,18 miliarde de lei au fost alocate doar pentru aparatură, investiții și echipamente în spitale.

Pentru Educație este prevăzută o majorare de 9,8 miliarde de lei față de anul 2018, adică 47% în plus pentru creșteri salariale, investiții și implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene. În bugetul pentru anul 2019 a fost prevăzută alocarea de 2% din PIB pentru aparare, conform angajamentelor asumate față de partenerii din NATO. Au fost asigurate sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor începând cu luna septembrie 2019 – ceea ce reprezintă o suplimentare cu 6,5 miliarde lei a Bugetului asigurărilor sociale de stat. În bugetul asigurărilor sociale de stat viramentele către sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) sunt de 8,6 miliarde de lei”, scrie pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×