Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată! De când intră în vigoare

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
08/02/2019, 18:58
Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată! De când intră în vigoare GALERIE FOTO
Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată

Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată. O directivă a Uniunii Europene impune reguli noi în domeniul comerțului cu medicamente, iar aceasta intră în vigoare sâmbătă, 9 februarie. Farmaciștii nu vor mai putea vinde pastile la bucată, ci doar cutii întregi.

Directiva dată de Uniunea Europeană are rolul de a controla strict sursa medicamentelor și să le identifice într-un timp cât mai scurt pe cele care au fost falsificate. Acest lucru se va face printr-un sistem de verificare pe care oficialii de la Bruxelles l-au impus tuturor statelor membre. Măsura nu este privită cu cohi buni de către toată lumea, mai ales de către persoanele fără posibilități financiare, care s-au obișnuit de-a lungul timpului să își cumpere medicamente la bucată de la farmacie. În plus, micii producători de medicamente vor fi nevoiți să investească în noi linii de ambalare a medicamentelor, ceea ce va duce în cele din urmă la scumpirea acestora. Specialiștii susțin că nu toți producătorii vor rezista pe piață și vor fi nevoiți să se retragă.

Farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată

Începând de sâmbătă, 9 februarie, farmaciile din România nu vor mai vinde medicamente la bucată. Producătorii de medicamente au fost informați cu privire la directiva impusă de Uniunea Europeană și vor trebui să imprime pe cutiile de medicamente serii unice și un mecanism de protecție care să împiedice deschiderea cutiilor. Dacă în prezent pacienții care nu au posibilități financiare pot cumpăra medicamente la bucată, în curând în farmacii se va renunța la obiceiul de a deschide cutiile.

Cei mai afectați vor fi pacienții fără posibilități financiare
Cei mai afectați vor fi pacienții fără posibilități financiare

Această decizie a fost luată după ce autoritățile europene au descoperit un fenomen îngrijorător: peste 400 de medicamente falsificate au fost raportate în Europa, inclusiv în România, în ultimii patru ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×