VIDEO. Cum a devenit viral un fake news cu Bill Gates, ca fiind creatorul coronavirus. Americanul a arătat în 2015 un patent foarte asemănător cu COVID-19, pe post de vaccin

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 00:10
VIDEO. Cum a devenit viral un fake news cu Bill Gates, ca fiind creatorul coronavirus. Americanul a arătat în 2015 un patent foarte asemănător cu COVID-19, pe post de vaccin
VIDEO. Cum a devenit viral un fake news cu Bill Gates, ca fiind creatorul coronavirus. Americanul a arătat în 2015 un patent foarte asemănător cu COVID-19, pe post de vaccin

Așa cum era de așteptat, pandemia de COVID-19 a dat naștere unor teorii ale conspirații, răspândite masiv, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, multe dintre ele putând să-i facă invidioși chiar și pe cei mai inspirați creatori ai filmelor SF de la Hollywood. Cel mai controversat este, de departe, scenariul potrivit căruia vinovat pentru agentul patogen care a provocat în doar câteva luni peste 5.000 de decese la nivel mondial s-ar face nimeni altul decât Bill Gates.

Bill Gates, acuzat pe rețelele de socializare că a creat coronavirusul,

Da, ați auzit bine! Fondatorul Microsoft și al doilea cel mai bogat om din lume este considerat responsabil pentru maladia care a ucis până la această oră 5.000 de persoane și tinde să facă noi victime pe zi ce trece. Cum este posibil? Ei bine, atât pe Facebook, cât și pe Instagram a circulat în ultimele zile un clip video ce datează din 2015, când miliardarul american a ținut o prezentare, anticipând parcă pericolul ce avea să se abată asupra omenirii.

Niște conspiraționiști de extremă dreapta din Statele Unite, dar mai ales influenceri de culoare, au răspândit însă ideea că Bill Gates a creat Coronavirus. Şi asta pentru că faimosul american a distribuit în 2015 un link despre un patent asemănător Coronavirusului – vezi video mai jos cu asemănarea –, o versiunea mai slabă care ar putea fi folosită ca vaccin pentru tratarea bolilor respiratorii. Totodată, Bill Gates e un finanțator al Institutului Pirbright (care a dezvoltat patentul asemănător) și a dezvoltării vaccinului. Așa că li s-a părut ușor oamenilor să taie vreo două cuvinte și să fabrice o conspirație.

Adevăratul pericol pentru omenire îl reprezintă microbii, nu războiul, cum ați putea fi tentați să credeți”, spunea Bill Gates la acea vreme, iar vorbele sale au devenit acum adevărate „arme” în mâinile unor conspiraționiști de extremă dreapta din Statele Unite ale Americii. Profitând de contextul actual, aceștia au indus ideea potrivit căreia omul de afaceri s-ar afla în spatele virusului.

Bill Gates ori a prezis, ori a plănuit pandemia COVID-19”, este textul care însoțește controversata postare, distribuită masiv pe rețelele de socializare. În doar câteva zile de la publicare, imaginile au fost vizualizate de cel puțin 500.000 de internauți, majoritatea reacționând în termeni extrem de critici la adresa omului care deține o avere estimată la peste 100 de miliarde de dolari.

Facebook și Instagram au declarat război acestor informații false

În timp ce utilizatorii se întreabă dacă nu cumva în clipul cu pricina există și un sâmbure de adevăr, reprezentanții celor mai importante platforme de socializare, Facebook și Instagram, anunță că vor lua măsuri drastice împotriva celor care publică astfel de teorii ale conspirației.

De altfel, nu este pentru prima dată când giganții americani se confruntă cu probleme de acest gen, în contextul răspândirii coronavirusului.

Cât despre Bill Gates, acesta și-a anunțat recent retragerea din fruntea Microsoft, companie pe care a fondat-o în 1975, alături de Paul Allen, decedat, din păcate, în toamna anului 2018.

Miliardarul și-a motivat decizia prin faptul că își dorește să se dedice întru totul actelor filantropice, alimentând astfel ideile conspiraționiștilor de extremă dreapta din SUA.

De altfel, prin fundaţia sa si a soţiei sale, Melinda, sprijină deja o mulțime de acte de caritate, cei doi cheltuind peste 200 de milioane de dolari în vederea finanţării cercetărilor ce au ca scop crearea unor surse de apă curată pentru ţările care înregistrează anual mii de decese din cauza apei consumate de oameni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×