Primarul din Istanbul vrea să blocheze proiectul lui Erdogan privind canalul peste Bosfor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
25/12/2019, 19:12
Primarul din Istanbul vrea să blocheze proiectul lui Erdogan privind canalul peste Bosfor
Președintele Erdogan și primarul Istanbului se ceartă cu privire la un canal peste strâmtoarea Bosfor *foto: facebook

Rivalitatea dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și primarul Istanbului, Ekrem Imamoglu, continuă acum și în cazul marilor proiecte pe care controversatul președinte dorește să le treacă în CV-ul său.

Ultimul dintre aceste proiecte este construirea unui canal care ar traversa Strâmtoarea Bosforului, proiect pe care Imamoglu îl consideră „dezastruos”. El își îndeamnă votanții să lupte în justiție pentru a bloca planul intens promovat de Erdogan.

Canalul peste Bosfor, motiv de scandal între Erdogan și primarul din Istanbul

Canalul artificial cu o lungime de 45 de kilometri şi o lăţime de 400 de metri, a cărui construcţie ar urma să fie finalizată în 2023, a fost gândit pentru a face legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara. Acest proiect de infrastructură presupune riscuri de infrastructură şi de dezastru natural, dar şi costuri uriaşe pentru oraş şi pentru plătitorii de taxe, a adăugat Imamoglu, potrivit Agerpres, care citează presa turcă.

Istanbulul „îşi va pierde pentru totdeauna resursele de apă de la suprafaţă şi subterane”, a spus Imamoglu, care a prezentat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă. El a mai precizat că există posibilitatea ca milioane de metri pătraţi de pădure şi terenuri agricole să se piardă.

Asta va însemna şi că 8 milioane de locuitori ai Istanbulului vor fi prinși într-o capcană întrucât orașul va fi predispus la cutremure, ca pe o insulă. Guvernul turc a anunţat anterior că evaluările privind riscul de cutremur, de tsunami şi climatic au fost finalizate.

Imamoglu i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să-şi înainteze plângerile cu privire la canal Ministerului pentru Planificare Urbană, care a aprobat luni raportul de evaluare a proiectului în ceea ce priveşte impactul asupra mediului.

Rivalitate între președintele Erdogan și primarul din Istanbul

În aceeaşi zi, Biroul lui Imamoglu s-a retras din protocolul ce fusese semnat în 2018 între guvern şi fostul primar al Istanbulului de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al lui Erdogan. Preşedintele turc a anunţat deja că procesul de construire a canalului va începe în pofida obiecţiilor.

Între Erdogan și Imamoglu există o rivalitate destul de mare. Primarul Istanbului, care provine din opoziție, a câștigat de două ori plebiscitul pentru a devein edilul celui mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai mari din lume. Asta pentru că alegerile la care a fost ales prima oară au trebuit repetate din cauza unei decizii luate de partidul AKP, condus cu o mână autoritară de către Erdogan.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×