O profesoară turcoaică din București, reținută în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile lui Erdogan. Extădarea, respinsă în cele din urmă UPDATE

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
18/12/2019, 14:04
O profesoară turcoaică din București, reținută în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile lui Erdogan. Extădarea, respinsă în cele din urmă UPDATE
O profesoară turcă din București a fost reținută în baza unui mandat de arestare din partea autorităților lui Erdogan *foto: hepta.ro

Conducătorul turc Recep Tayyip Erdogan continuă politica de mazilire a opozanților politici, la trei ani după puciul eșuat împotriva liderului de la Ankara. Astfel, unul dintre ultimii oameni pe care Erdogan a cerut să fie arestați este Bușra Zeynep Șen, o profesoară de origine turcă ce predă limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB).

Busra a fost reținută miercuri dimineață de către polițiștii români în baza unui mandat de reținere pentru extrădare emis de autoritățile din Turcia.


UPDATE, ora 17.03: Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă.


Erdogan a cerut extrădarea din România unei profesoare de origine turcă

Cei de la ICHB au explicat situația în care se află Bușra: „Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce.

Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat.

ICHB precizează că profesoara în vârstă de 24 de ani este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

Erdogan cere extrădarea profesorilor turci apropiați mișcării Gulen

Nu numai în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, profesorul Fatih Keskin din Bosnia Herzegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul turc.

În același timp, autoritățile din Ankara au emis marți mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupuse legături cu mişcarea Gulen, iar procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×