Cinci persoane condamnate la moarte în Arabia Saudită. Au fost găsite vinovate de asasinarea lui Jamal Khashoggi

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 13:13
Cinci persoane condamnate la moarte în Arabia Saudită. Au fost găsite vinovate de asasinarea lui Jamal Khashoggi GALERIE FOTO
Jamal Khashoggi a fost ucis în octombrie 2018. Sursa foto - . Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Cinci persoane au fost condamnate la moarte în Arabia Saudită. Un tribunal saudit a luat această decizie după ce i-a găsit pe toți vinovați de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi. ziaristul a fost ucis anul trecut.

Cinci persoane condamnate la moarte în Arabia Saudită

Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, a anunţat procurorul Arabiei Saudite. Saoud al Qahtani, un fost consilier al prinţuluimoştenitor Mohammed bin Salman, nu a fost urmărit, iar generalul Ahmed al Assiri, fostul număr doi în serviciile de informaţii, a fost achitat din lipsă de probe.

Khashoggi, un critic dur al Guvernului saudit, a fost asasinat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul de către o echipă de agenţi saudiţi.

Au fost găsite vinovate de asasinarea lui Jamal Khashoggi

Potrivit procuraturii saudite, jurnalistul a fost ucis într-o ”operaţiune scăpată de sub control”. Ea a acuzat 11 persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, în această operaţiune. O expertă ONU a conchis că este vorba despre o ”execuţie extrajudiciară”.

Raportoarea specială Agnes Callamard a îndemnat la anchetarea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman în asasinat. Prinţul a dezminţit orice implicare, însă a declarat, în octombrie, că în calitate de lider saudit îşi asumă întreaga responsabilitate.

Vă readucem aminte că uciderea lui Khashoggi a ridicat tensiunile între Arabia Saudită și Turcia. Mai mult de atât, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că autoritățile turce au înregistrări audio cu ce i s-a întâmplat jurnalistului în consulat.

Erdogan a mai spus atunci că în timpul percheziționării consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, autoritățile turce au descoperit că în unele zone din clădire ar fi fost proaspăt vopsite și că poliția ar fi găsit, de asemenea, și materiale toxice.

„Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a declarat un oficial turc sub protecția anonimatului despre cele întâmplate.

Conform autorităților, Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde mai mulți oameni l-au legat de o masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×