Epidemie de rujeolă în România! Nu mai puțin de 89 de cazuri nou-confirmate au fost raportate în ultima săptămână, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 19.259, din care 64 de decese.
Epidemie de rujeolă în România!
Astfel, în Suceava au fost raportate 37 de cazuri, în Satu Mare – 16, în Neamţ – 15, în Timiş – nouă, în Arad şi Caraş-Severin – câte patru, iar în Bucureşti, Hunedoara, Mehedinţi şi Maramureş – câte un caz.
Vă reamintim că rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii.
Alte 89 de cazuri nou-confirmate în ultima săptămână
Rujeola, cunoscută drept measles in engleza, nu este sinonima cu rubeola. Rubeola, cunoscuta si ca pojar german, pojarul de 3 zile sau pojarel este produsa de virusul rubeolic si este, de obicei, o boala cu manifestare blanda, uneori asimptomatica, care nu prezinta risc de complicatii pe termen lung (cu exceptia situatiei in care afecteaza femeile insarcinate, deoarece are efect teratogen – produce malformatii, cu risc, in special, in primele saptamani de sarcina).
Rujeola, in schimb, poate fi deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani, dar si pentru adultii cu varste de peste 20 de ani. Frecvent, duce la complicatii severe, precum infectiile pulmonare inferioare, infectii la nivel cerebral sau infectii bacteriene secundare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Rujeola se manifesta la persoanele care nu au fost imunizate sau la cele care nu au suferit niciodata de aceasta afectiune.
Dupa ce un copil sau un adult este infectat cu virusul rujeolei, in organismul acestuia se formeaza o imunitatea puternica impotriva infectiei. Tocmai de aceea, recidivele de rujeola sunt extrem de rare. Imunitatea se poate obtine si prin vaccinare.
Rujeola este considerată una dintre asa-numitele boli ale copilariei și este cauzata de virusul rujeolic. Poate fi prevenita aproape in 100% dintre cazuri cu ajutorul vaccinului. Mai exact, eficacitatea vaccinarii este de aproximativ 93% in cazul unei singure doze si de aproximativ 97% in cazul administrarii a doua doze. C
La nivel mondial, desi rata deceselor a fost mult redusa in urma campaniilor de vaccinare, boala inca ucide 100.000 de oameni anual, cei mai multi dintre acestia cu varste sub 5 ani, potrivit unor date oficiale.