Emil Constantinescu, de urgență la spital! Fostul președinte acuză dureri abdominale

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 16:34
Emil Constantinescu, de urgență la spital! Fostul președinte acuză dureri abdominale GALERIE FOTO
Emil constantinescu acuză dureri abdominale. Sursa foto - facebook

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a ajuns de urgență la spital! Acesta acuza dureri abdominale serioase și a fost transportat la unitatea medicală Elias. Detalii suplimentare despre starea fostului șef de stat vor apărea în cursul zilei, char în această știre, imediat ce informațiile vor fi actualizate.

Emil Constantinescu, de urgență la spital!

Emil Constantinescu s-a născut la 19 noiembrie 1939 în Tighina, județul Tighina, astăzi, Republica Moldova. Acesta a fost președinte al României între anii 1996 și 2000. De remarcat că din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București.

După căderea dictaturii comuniste, s-a angajat împreună cu mai mulți colegi universitari și intelectuali reputați în efortul de democratizare a României, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în constituirea societății civile.

Fostul președinte acuză dureri abdominale

A fost una dintre personalitățile care au protestat împotriva acțiunilor antidemocratice ale noilor autorități în cadrul unui miting de 42 de zile, în aprilie – mai 1990, în Piața Universității din București.

După violențele sângeroase comise de minerii care, la chemarea președintelui de atunci, au invadat Bucureștiul în iunie 1990, a fondat împreună cu colegii săi, profesori și studenți, asociația Solidaritatea Universitară.

A fost de asemenea membru – fondator și vicepreședinte al Alianței Civice (1990), cea mai importantă organizație neguvernamentală din țară și președinte al Academiei Civice. Aceste asociații s-au alăturat partidelor democratice din opoziție și au format împreună Convenția Democratică din România – CDR (1991).

La propunerea Solidarității Universitare, susținută de Alianța Civică, Emil Constantinescu a fost desemnat candidatul CDR în alegerile prezidențiale din 1992. A intrat în al doilea tur de scrutin și a obținut 38% din voturi în confruntarea cu președintele în funcție.

După această primă experiență politică importantă, CDR l-a ales, în 1992, președintele său și candidat unic pentru alegerile prezidențiale din 1996. A continuat să acționeze pentru a întări Opoziția democratică. În acel an, CDR a câștigat alegerile locale și parlamentare iar Emil Constantinescu a fost ales prin vot direct (cu 7 milioane de voturi) Președintele României, pentru un mandat de patru ani.

În perioada mandatului său prezidențial, România s-a angajat într-un larg proces de reformă în economie, justiție și administrație. Guvernul de coaliție format de CDR împreună cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Uniunea Social Democrată a accelerat privatizarea și restructurarea industriei de stat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×