Efectele negative ale salariului minim: fabricile au început să se închidă, iar oamenii rămân fără locuri de muncă

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 21:46
Efectele negative ale salariului minim: fabricile au început să se închidă, iar oamenii rămân fără locuri de muncă
Efectele negative ale salariului minim: fabricile au început să se închidă, iar oamenii rămân fără locuri de muncă. Sursa foto: Hepta

Majorarea salariului minim nu a avut peste tot efectul așteptat și a dus la închiderea unor fabrici, astfel că oamenii s-au trezit fără locuri de muncă.

Salariul minim a dus la închiderea fabricilor

În timp ce salariul minim a fost majorat, investitorii străini au ajuns la concluzia că nu mai este rentabil să producă în România și au început să închidă fabricile și să concedieze angajații, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă, scrie ProTV.

Costurile de producție au crescut în paralel cu salariul minim, astfel că patronii nu mai consideră raportul investiție-profit a fi unul  în avantajul lor.

Drept urmare, țara noastră nu mai are mână de lucru foarte ieftină, ceea ce a generat o reacție în lanț, ducând la restrângerea activității și mutarea producției în țări mai accesibile.

De exemplu, la o fabrică de încălţăminte din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, lucrează aproximativ 2.000 de angajați, doar că 160 au fost anunțați că vor fi dați afară. Grupul german care are fabrica respectivă a anunțat că va închide complet o altă fabrică din Șimleul Silvaniei.

Oamenii rămân fără locuri de muncă din cauza costurilor mari de producție

Acolo lucrează, momentan, alți 237 de angajaţi, ce urmează să rămână fără loc de muncă.

Fabrica ajunsese între 2014-2015 la profituri nete de peste 3 milioane de euro, cu o cifră de afaceri de aproape 60 de milioane de euro, mai scrie ProTV.

Cu toate acestea, mărirea preţului energiei, acumulată cu creşterea salariului minim, au dus la creșterea nepreconizată a costurilor de producţie.  La aceste lucruri s-a adăugat şi invadarea pieţei cu produse din China.

O altă fabrică, din Oltenia, cea mai mare unitate de confecții din regiune, își va închide activitatea. Fabrica lucra pentru Vuiton și Burberry, printre altele, însă acum conducerea va fi nevoită să pună pe drumuri sute de oameni, asta pentru că mâna de lucru nu mai este la fel de ieftină ca la început.

O altă fabrică, ce urma să fie construită în Simeria, Hunedoara, pentru BSH Hausgeräte GmbH, o companie ce plănuia să facă acolo mașini de spălat, nu a mai ajuns să fie inaugurată, asta pentru că producătorul de electrocasnice nu mai vede necesitatea unei capacități suplimentare de producție.

Bosh ar fi trebuit să ridice la Simeria o fabrică de mașini de spălat ce ar fi asigurat câteva sute de locuri de muncă, însă la un an după obținerea autorizației de construcție, compania a anunțat sistarea proiectului.

Exemple ca cele de mai sus sunt multe, iar cele mai vulnerabile sunt fabricile de încălţăminte şi confecţii, unde numărul angajaţilor este mare, iar majorarea salariului minim este tot mai greu de susținut de către angajatorii care s-au obișnuit cu forța de muncă ieftină.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×