Mulți dintre contribuabilii cu datorii la stat nu cunosc faptul că, potrivit procedurilor fiscale în vigoare, datoriile au anumite termene de prescripție. Astfel, există situații în care aceștia nu mai sunt nevoiți să achite plățile restante către statul român.
Termenele de prescripţie pentru datoriile la stat
Contribuabilii români trebuie să știe că există termene de prescripție și pentru situațiile în care statul trebuie să vă returneze anumite sume de bani.
Conform Codului de procedură fiscală, citat de Adevărul, datoriile sunt reprezentate de taxe, contribuții sau diverse sume de bani pe care un contribuabil trebuie să le achite statului, la care se pot adăuga dobânzi, penalități sau diverse majorări aplicate sumelor respective.
Creanțele fiscale, adică sumele pe care un contribuabil este indreptățit să le ceară statului, se stabilesc fie printr-o declarație de impunere depusă de constribuabilul respectiv, fie printr-o decizie de impunere emisă de către Fisc, informează avocat.net.
Astfel, pentru a stabili creanțele respective, statul trebuie să acționeze pe baza unui termen de prescripție de cinci ani și de obicei începe să curgă începând cu data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală respectivă. Excepție de la regulă pot face alte legi care să dispună altfel.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Fiscul nu poate să ceară plata unor impozite sau taxe şapte ani mai târziu
Concret, Fiscul nu va putea să ceară plata impozitelor ori a altor taxe șapte ani mai târziu de la momentul în care se datora obligația fiscală respectivă. De exemplu, dacă un român avea de achitat o contribuție în 2012, nu i se va putea cere plata acesteia în 2019.
Dreptul de a stabili creanțe fiscale se prescrie el, în termen de zece ani, atunci când acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, așa cum scrie în Codul de procedură fiscală.
„Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţei fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanţă fiscală”, stă scris în Codul de procedură fiscală.
O altă informație importantă pentru restanțierii la stat este că în codul de procedura fiscală există inclusiv prescripţia dreptului de a cere executarea silită a obligaţiilor fiscale declarate, dar care nu au fost plătite la termen.
În această situație, termenul de prescripție este de cinci ani, doar că în acest caz el curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept. Vorbim aici despre situația în care a fost stabilită deja obligația fiscală, însă restanțierul nu a mai achitat sumele către stat.
Cu alte cuvinte, în cazul în care statul nu cere executarea silită în termen de cinci ani de când avea acest drept, datornicul nu va mai putea fi executat silit. În ceea ce privește sumele pe care contribuabilii le pot cere înapoi de la Fisc, trebuie precizat că termenul de prescripție este de cinci ani de la 1 ianuarie a anului următor celui dobândirii dreptului la restituire.
„Dacă organul de executare silită constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită a creanţelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare şi la scăderea acestora din evidenţa creanţelor fiscale”, mai scrie în în Codul de procedură fiscală.
Ca o ultimă informație, românii trebuie să știe că sumele plătite de debitor în contul unor diverse creanțe fiscale, după împlinirea dreptului de prescripție, nu se mai restituie.