Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi: „Acest rezultat este creat de noi”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 11:25
Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi: „Acest rezultat este creat de noi”
Armata turcă a scos insurgenții kurzi din nordul Siriei, cu acordul armatei SUA *foto: hepta.ro

După ce a abandonat insurgenții kurzi din nordul SIriei și i-a lăsat în tirul armatei turce, președintele american Donald Trump a anunțat cu mare tamtam că a reușit să obțină pace în acea zonă a lumii, după un armistițiu care se vrea a fi permanent semnat între Turcia și grupurile insurgnete kurde din Siria. Acum liderul de la Casa Alba își asumă acest „succes” pe seama sancțiunilor pe care le-a impus Turciei și pe care le-a ridicat, după administrația de la Ankara a acceptat armistițiul.

Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi

Donald Trump și-a asumat meritul pentru armistițiul semnat între Turcia și insurgenții kurzi. „Acest rezultat este creat de noi, de Statele unite, nu de altcineva”, a spus președintele american. Trump contrazice astfel informațiile potrivit cărora armistițiul ar fi avut loc după negocierea dintre președintele Turciei, Recep Erdogan și cel al Rusiei,  Vladimir Putin.

Armata SUA a renunțat la sprijinul pentru coaliția kurdo-arabă care a ajutat-o să învingă ISIS, fapt ce a prilejuit armatei turce să intre în nordul Siriei și să creeze o zonă de securitate pe partea siriană a frontierei cu Turcia. Cu toate acestea, preşedintele american a anunţat că „un număr mic de militari americani” vor rămâne în zonă pentru protejarea rezervelor de petrol.

Președintele americand Donald Trump, alături de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan *foto: hepta.ro

Casa Albă nu și-a respectat promisiunea față de kurzi în ceea ce privește armata turcă

Administraţia de la Ankara a decis săptămâna trecută suspendarea operaţiunilor militare antikurde din nordul Siriei, a anunțat vicepreşedintele SUA, Mike Pence. Marţi seară, grupurile insurgente kurde au anunţat retragerea din zona de securitate creată de armata turcă pe partea siriană a frontierei cu Turcia. Ulterior, Turcia şi Rusia au anunţat că vor mobiliza militari în zona de securitate.

YPG – coaliția rebelă anti-Assad formată în special din kurzi, dar și cu arabi, a avut un cuvânt greu de spus în confruntările cu Statul Islamic. Astfel, cu sprijinul kurzilor, armata americană a reușit să elimine ISIS din nordul Siriei și Irakului. YPG a primit asigurări din partea SUA că vor avea spatele apărat în ceea ce privește amenințarea turcă, dar administrația de la Casa Albă nu s-a ținut de cuvânt și a permis Turciei să îi scoată din zonă pe cei din YPG.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×