Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi: „Acest rezultat este creat de noi”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 11:25
Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi: „Acest rezultat este creat de noi”
Armata turcă a scos insurgenții kurzi din nordul Siriei, cu acordul armatei SUA *foto: hepta.ro

După ce a abandonat insurgenții kurzi din nordul SIriei și i-a lăsat în tirul armatei turce, președintele american Donald Trump a anunțat cu mare tamtam că a reușit să obțină pace în acea zonă a lumii, după un armistițiu care se vrea a fi permanent semnat între Turcia și grupurile insurgnete kurde din Siria. Acum liderul de la Casa Alba își asumă acest „succes” pe seama sancțiunilor pe care le-a impus Turciei și pe care le-a ridicat, după administrația de la Ankara a acceptat armistițiul.

Donald Trump se laudă că a reușit să facă pace între Turcia și kurzi

Donald Trump și-a asumat meritul pentru armistițiul semnat între Turcia și insurgenții kurzi. „Acest rezultat este creat de noi, de Statele unite, nu de altcineva”, a spus președintele american. Trump contrazice astfel informațiile potrivit cărora armistițiul ar fi avut loc după negocierea dintre președintele Turciei, Recep Erdogan și cel al Rusiei,  Vladimir Putin.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Armata SUA a renunțat la sprijinul pentru coaliția kurdo-arabă care a ajutat-o să învingă ISIS, fapt ce a prilejuit armatei turce să intre în nordul Siriei și să creeze o zonă de securitate pe partea siriană a frontierei cu Turcia. Cu toate acestea, preşedintele american a anunţat că „un număr mic de militari americani” vor rămâne în zonă pentru protejarea rezervelor de petrol.

Președintele americand Donald Trump, alături de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan *foto: hepta.ro

Casa Albă nu și-a respectat promisiunea față de kurzi în ceea ce privește armata turcă

Administraţia de la Ankara a decis săptămâna trecută suspendarea operaţiunilor militare antikurde din nordul Siriei, a anunțat vicepreşedintele SUA, Mike Pence. Marţi seară, grupurile insurgente kurde au anunţat retragerea din zona de securitate creată de armata turcă pe partea siriană a frontierei cu Turcia. Ulterior, Turcia şi Rusia au anunţat că vor mobiliza militari în zona de securitate.

YPG – coaliția rebelă anti-Assad formată în special din kurzi, dar și cu arabi, a avut un cuvânt greu de spus în confruntările cu Statul Islamic. Astfel, cu sprijinul kurzilor, armata americană a reușit să elimine ISIS din nordul Siriei și Irakului. YPG a primit asigurări din partea SUA că vor avea spatele apărat în ceea ce privește amenințarea turcă, dar administrația de la Casa Albă nu s-a ținut de cuvânt și a permis Turciei să îi scoată din zonă pe cei din YPG.

Închide ×