Doliu în teatrul românesc! A murit actrița Brânduşa Zaiţa Silvestru

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
29/12/2019, 14:24
Doliu în teatrul românesc! A murit actrița Brânduşa Zaiţa Silvestru GALERIE FOTO
Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru a murit la 86 de ani. Sursa foto - captură youtube

Doliu în teatrul românesc! Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru, o adevărată personalitate a lumii teatrului de păpuşi şi marionete, a încetat din viață. Aceasta avea 86 de ani și anunțul dispariției sale a fost făcut de o fostă colegă.

Doliu în teatrul românesc!

„Aseară, doamna Brânduşa Zaiţa Silvestru a plecat într-o lume mai bună, mai dreaptă. Zâna păpuşilor, cum a fost denumită, vedetă în adevăratul sens al cuvântului.

S-a dedicat teatrului de păpuşi din tinereţe şi i-a fost credincioasă peste 4 decenii. O să-mi lipsească convorbirile noastre zilnice, râsul nostru când se întrerupeau conversaţiile spunând că sunt ascultate.

A murit actrița Brânduşa Zaiţa Silvestru

Chiar şi paharul de vin băut şi descântat la mesele copioase pe care le pregăteai. Drum lin spre stele!”, a scris Raluca Tulbure, fost secretar literar al Teatrului Ţăndărică, pe Facebook.

Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru s-a născut, la Botoşani, la 8 iulie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti în anul 1960.

A debutat ca actriţă la Teatrul de păpuşi Ţăndărică cu zece ani mai devreme, mai exact în 1950. A colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea ‘Teatru la microfon’ şi la Teatrul Radiofonic (1959-1985).

A avut emisiunea ‘Povestiri pe degete’ la Televiziunea Naţională (seriale cu păpuşi, 1958-1980). Mai mult de atât, Brânduşa Zaiţa Silvestru a scris piese şi scenarii pentru teatrul de păpuşi şi a publicat în ziare şi reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuşi.

A fost premiată în 1968 şi 1970 la Concursul Naţional de Dramaturgie, iar în 2001 a primit Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Arad. În decembrie 2002, i-a fost acordat Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler

De asemenea, a primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002), Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002) şi Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA România şi Teatrul Ţăndărică (2003).

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×